Petr Voldán: Kdo šetří má nebo nemá

I když se bude letošní topení v bytových domech domácnostem vyúčtovávat až po skončení topné sezóny, připomínají nám média, že to bude podle nových pravidel. Prý spravedlivějších. Při bližším pohledu to ale už tak jednoznačně nevypadá. Dokonce se zdá, že ten kdo šetří na tom může být bit. A tak už nemusí platit ani v tomto případě přísloví „Kdo šetří, má za tři“, poznamenává autor pondělní pravidelné glosy Petr Voldán:

Kdo šetří míval za tři – podle našich předků – což pochopitelně není návod, jak získat trojnásobek něčeho. Na násobky už tu byli při privatizačních kupónech jiní vykukové. Letité modro spíš připomínalo, že kdo uměl s penězi hospodařit, měl logicky víc než rozhazovační furianti.
Žijeme sice v jiné době – slovíčko šetření je ale zaklínadlem trvalým, možná ještě populárnějším. Šetří se všude – alespoň na papíře a v projevech, když praxe bývá jiná a šetření v jedné kapse se projevuje vyhazováním peněz z té druhé. Šetřením se také lehce zdůvodňují různá nepopulární opatření, která nechceme nazývat pravým jménem. Kdybychom v některých případech postupně posčítali ona šetřivá opatření, možná by nám vyšlo, že jsme se prošetřili kamsi k nule nebo do mínusu základního stavu, od kterého škrty začaly.
Dnes mě konkrétně zaujalo zdůvodnění, proč se mění pravidla vyúčtování za topení v obytných domech. Prý hlavně proto zamezit šetřílkům, kteří doma netopí, aby za ně platili víc okolní byty. To by mě zajímalo, kolik těch, kteří doplácejí na netopení sousedů je a nebo naopak kolik lidí se nechává vytápět a sami mají kohoutky radiátorů zavřené. A druhá věc – pravidla prý budou spravedlivější – přitom výsledek podle návrhu vypadá, že kdo šetří, zaplatí víc, plýtvající. Zvláštní, proč má být postižen třeba senior, který je v zimě u dětí a logicky tedy v prázdném bytě tolik netopí. Podobně chalupáři nebo chataři a tak podobně. Když investuji do plastových, abych neprotopil moc kvůli úniku z netěsnících oken, zaplatím víc za to, že si na teple uberu. S proklamovanou spravedlností mi to dohromady moc nejde. Spíš to vypadá jako zdůvodnění pro veřejnost a snahu dostat pro vytápějící společnosti víc peněz.
Něco jako proběhlo u vody – když lidé začali vodou šetřit, vodárenské společnosti zdražují. Vody celosvětově i u nás ubývá, ale šetření se vlastně moc nevyplácí. Paradoxně, kdo šetří, nemusí mít – ani za dvě natož za tři. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.