Petr Voldán: Kdo nesází není Čech

Původně to byl slogan sportovní - kdo neskáče není Čech. Jeho užití už má ale i další modifikace a jednu z nich použil pro dnešní glosu také autor pravidelné pondělní glosy - Kdo nesází není Čech. Zbývá jen rozpoznat, jaké že to sázení má Petr Voldán na mysli:

Kouzlo češtiny takové slovní hrátky nejen umožňuje, řekl bych snad přímo provokuje. A tak máme na vybranou - sázení hazardní nebo zahrádkářské. Nepočítám-li ještě kulinářskou odbočku, kterou by mohla být sázená vejce. Po nečekaném ataku jara, které povětšině vymalovalo víkend slunečními paprsky, ale dávám přednost koníčku nepoměrně ušlechtilejšímu, než je utrácení peněz s nadějí ve vrtošivou štěstěnu. Přitom - pokud bychom brali v úvahu finanční stránku - kam se „vrtalové“ v záhoncích na hazardéry hrabou. Vášeň prý vytahá z peněženek sázkařů ročně víc než 150 miliard korun.

Kdyby takové peníze - které se pokušitelům štěstí ani zdaleka nevracejí - vložili Češi do sazenic, semínek, keříků, stromečků, substrátů, hnojiv, mulčovací kůry a přikoupili i nějaké to nářadí - to máte motyčku, lopatku, hrabičky, nůžky, květníky, truhlíky a nevím co ještě - byla by to u nás jedna velká zahrada.

Begonie připravené k výsadbě

Zahrádkáři a pěstitelé všeho, na co si jen vzpomenete, sice nechají za zálibu, spojenou i se zpříjemněním a obohacením domácího jídelníčku, v zahradnictvích a specializovaných obchodech jen teď na jaře kolem čtvrt miliardy korun, ale co to je proti zmíněným 150 miliardám do sázení za rok.

Ale všechno pochopitelně není jen o penězích

Sázky se například odehrávají tak trochu v soukromí nebo i na "tajňačku". Kdežto Čech, který sází, přesazuje nebo vysévá na zahrádce, ten chce nejen konzumovat vlastní výpěstky, ale také se chlubit okolí. Rozkvetlé záhony, pestrobarevné skalky, obsypaná keře - to je něco, co ukazuje šikovnost majitele - zahrádkáře.

A tak v minulých dnech vzali snad všichni tito lidé doslova útokem zahradnictví a hobbymarkety, jen aby něco nezmeškali. Nic je neodradil kalendář, nabádající k ostražitosti, protože sluníčko s teplotami kolem dvacítek se u nás určitě ještě neusadilo natrvalo. Byť se mohlo lehce zdát, že "Kdo nesází, není Čech". Ale teď už úspěšné pondělí i celý - teprve první dubnový - týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.