Petr Voldán: Jen o sekundu, ne slepičí krok

Konec roku a hodiny před nástupem toho nového bývají poněkud jiné, často až roztodivné. A tak, i když je Silvestr až zítra, se vám možná bude zdát i trochu zvláštní úvod letos poslední páteční glosy. Ale ujišťuji vás, že se v ní nakonec s Petrem Voldánem společně určitě rozeberete:

Nášlapné lišty umístěte asi 11,5 centimetru od sebe, je to prý ideální vzdálenost pro slepičí krok - tedy pro případ, že by se vám hodil návod na výrobu kurníku. A netušíte, jak to je s tím slepičím krokem. Přece - na Novým rok o slepičí krok, a protože stojíme před rokem 2017, chtěl jsem být připraven. A pátrání, jak si slípky vlastně vykračují, mě přivedlo k délce kroku nosnic někde mezi 11-12 centimetry.

Jenže to zjištění je v podstatě zbytečné pro rozklíčování okřídlené pranostiky. Ta se zabývá prodloužením dne, které získáváme navíc se vstupem do dalšího roku. Vědecké výpočty obrazného slepičího kroku jsou ale o dost složitější a tak jsem upřesnění zbaběle vzdal. Vystačím si s pocitem, že bude na konci nadcházejícího víkendu zase o chviličku více světla.

Hodiny (ilustrační foto)

Pokud jste dosud postupně při poslechu nabývali dojmu, že jsem už zahájil přípravy na veselé loučení s rokem 2016 a na to konto se před zítřejším Silvestrem i posilnil něčím ostřejším, není tomu tak. Jen jsem se víc zahloubal do úvah o čase, které jsou ostatně na konci roku mnohem častější než jindy. A navíc - prý budeme mít v příštím roce k dispozici o sekundu víc času, než v běžném roce. Ale zkuste se vyznat v následujícím vysvětlení: "Důvodem pro zavedení přestupných sekund jsou fluktuace úhlové rychlosti rotace Země. Tyto fluktuace vznikají v důsledku působení Měsíce, slapových jevů v oceánech a tak dále.

Pro mě španělská vesnice, ale sekunda navrch, to beru. Vám je to málo? Jenže za pouhou sekundu proletí elektronickými platbami při internetových nákupech desetitisíce dolarů, o sekundu i méně se vyhrávají i prohrávají medaile, sekunda leckdy zachraňuje či bere život. Takže bych to nepodceňoval - na sekundu navíc se dobře připravte a užijte si ji, jakož i ten slepičí krok. A úspěšný celý rok 2017

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.