Petr Voldán: Je vážně jiná doba?

Když vysvětloval šéf fotbalového klubu z Jablonce a také nejvyšší muž celého českého fotbalu, proč angažoval mezi funkcionáře v Jablonci jednu z nejvýraznějších postav korupčního skandálu naší historie, uvedl mimo jiné, že dnes je už jiná doba. Jak si to ale vysvětlit a je skutečně jiná doba? Na tyto otázky se snaží hledat odpověď ve své pravidelné pondělní glose Petr Voldán:

Život kvačí rychle. A tak po týdnu, kdy nejen fotbaloví fandové žili funkcionářským návratem pana Horníka, skoro už legendární postavy korupční aféry, o které stačí říci Ivánku kamaráde a každý ví o co jde – už všechno přebíjí los pro evropský fotbalový šampionát. Jedno si ale od oněch vypjatých debat kolem fotbalového šíbra Ivana Horníka pořád nějak připomínám. Pan Pelta, mocný a také hodně kontroverzní představitel našeho fotbalu totiž při zdůvodňování, proč mu při angažování proslulého korupčního hrdiny v jeho Jablonci nevadí, jakou má za sebou minulost, konstatoval s nadhledem – dnes je už jiná doba.
Opravdu? Ještě před rokem sám Ivan Horník prohlásil, když už tehdy pan Pelta projevil zájem, že vše zvážili a nebylo by to dobré. Protože prý – cituji – dovedete si představit, co by se strhlo při spojení Pelta – Horník? Můj Ivánek a jeho Cinknuté jaro? Jen pro vysvětlenou – cinknuté jaro je už také známá charakteristika pro přiznání šéfa fotbalu, že jedna z jarních částí naší ligy se nehrála čestně, zkrátka, že výsledky ovlivňovaly podvody. Takže před rokem by spojení nebylo přijatelné ale dnes pan Horník může do Jablonce klidně nastoupit. Možná ani načasování před evropským fotbalovým losem nebylo úplně náhodné, diskuse s kým budeme na šampionátu hrát překrývají aféru Ivánek…
Ona ale na konstatování - je jiná doba – i když bylo myšleno jinak, asi část pravdy – bohužel – bude. Už jen spojení, kdy pan Pelta šéfuje našemu fotbalu a je přitom majitelem klubu z Jablonce, je podivná záležitost. Za hranicemi takřka nemyslitelná. U nás – proč ne. My si totiž nějak moc zvykáme, že jsou nám různé kontroverzní, často nepřijatelné jevy vykládány jako normální a tak se na ně postupně kývne. A je z toho normální stav. To je ta jiná doba? Doba je v tom nevinně, jen u nás se to povědomí, co je možné a co je za hranou, jaksi posouvá. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio