Petr Voldán: Fotím, fotíš, fotíme (mobilem)

Většině z nás už nepřijde zvláštní, že fotíme nikoli fotoaparátem, ale mobilním telefonem. Tak jsme si zvykli. A právě to je téma dnešní pravidelné glosy Petra Voldána:

Fotím, fotíš, fotíme - heslo dne. Je léto, jsou prázdniny, začala hlavní vlna dovolených, víc cestujeme. Minimálně to jsou důvody, proč teď fotíme víc, než jindy v roce. A stačí jediný pohled, aby člověk okamžitě zjistil, jak málo lidí drží při focení v ruce klasický fotoaparát a kolik naopak pořizuje snímky mobilním telefonem. Ten rozdíl je evidentní a drtivý. Projevuje se pochopitelně i v prodejnách fotoaparátů.

S nástupem masivního fotografování mobilními telefony se ale hodně změnilo nejen na trhu s přístroji obojího druhu. Bezpochyby jste už také zjistili, že narozdíl od dřívější praxe s filmy fotíme mnohem častěji. Paměti telefonů plní denně mnozí z nás nejen desítkami, často i stovkami záběrů. Fotíme všechno, všude a hned. Pochopitelně památky, architekturu, příbuzné, situace na ulici, ale i jídlo v restauraci, dortíky v kavárně, zboží v obchodě - abychom hned konzultovali s partnery co koupit či nekoupit, fotíme květiny, motýla, psa jak skotačí, kocoura v rozmaru, děti ve všech situacích - normálních i nemožných - zkrátka - jak se říká - mastíme fotku za fotkou. Pohříchu často málo mažeme a tak naše paměťové schránky bobtnají a zahlcují se.

Selfie, hezky česky selfíčko

dyž jsme museli počítat, kolik volných políček na filmu ještě zbývá, nějak víc jsme o tom, co a proč fotíme, přemýšleli. Potom jsme se ale v nafocených záběrech i lépe vyznali. Samostatnou kapitolou jsou tzv. selfíčka. Autoportréty vlastní “dlouhou rukou” nebo s pomocí speciální tyče jsou mánií, která zachvátila svět. Do konce při nich prý z neopatrnosti ve výškách nebo u kolejí ap. zemře ročně už víc lidí, než při útocích žraloků. A s chytrými telefony jsme se vlastně stali sami tak trochu žraloky při lovu té spousty fotografických momentek.

Tak ať se vám o prázdninách a dovolených co nejvíce snímků povede a v záplavě pořízených fotek se neztratíte. Také tady toiž platí, že v množství se kvalita může utopit. A teď už úspěšné pondělí i celý první červencový týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.