Petr Voldán: Extrémně proti extremismu

O víkendu se k nám sjeli přívrženci extrémistických názorů - nejen na migraci, ale i na Evropskou integraci, stejně jako na metody, jak svoje postoje prosazovat. A došlo ke konfrontaci, protože, jak v titulku uvádí také autor pondělních glos Petr Voldán, vystupovalo se často i “Extrémně proti extremismu”. 

Ve vypjatém období před svátečními dny konce roku se do extrémně exponovaného času, kdy stíháme co se stačit ještě ve spojení s Vánocemi a změnou letopočtu dá, vmísili se svou kontroverzní akcí přívrženci extrémistických politických uskupení Evropy. Extrém je pro mě jasným synonymem něčeho krajního, na hraně, něčeho, co je už nebezpečné, protože se přece jen vymyká zvyklostem, pravidlům a mnohdy, bohužel, i kontrole. 

      Extrémisté kalkulují s tím, že jejich názory provokují a všeobecně rádi využívají, no spíš bych řekl zneužívají, přirozené lidské obavy. Což se v hektickém běhu života nejen u nás docela daří a tak i politické strany, sázející na extrémní názory a řešení u lidí, slyšících na zdánlivě jednoduchá a rychlá řešení, docela bodují. 

      Populismus se teď v Evropě nosí a ten náš pronikl docela razantně i do parlamentu. Protiunijní nálady, extrémně silně volající i po zrušení unie, hrají na veřejnost - bez věcné argumentace a zvažování následků. Jen aktuální odbočka - leccos dochází asi Britům a tak je jich najednou většina proti odchodu z unie...

stop_rasismu_171116-194230_dbr.png

      Xenofobní rétorika, antievropská a protimigrační hysterie - pozor, to není totéž co uvážlivá migrační politika nebo hájení národních zájmů při respektování principů lidskosti a lidské solidarity - tedy onen evropský extremismus si dal v Praze dostaveníčko, protože má pocit, že zrovna u nás aktuálně získal slušné pozice. Proč - na to si jako voliči s názory doufám převážně neextrémistickými musíme odpovědět sami. 

      Nicméně proč například mnohá média označují lidi, protestující proti spolčování evropského extremismu u nás, za extrémisty, to nechápu. Pochopil bych to s dodatkem, že jsou to lidé extrémně znepokojení vzestupem vlny extremismu, a tak z pocitu extrémní - tudíž krajně výjimečné starosti o budoucnost nás všech, našli sílu projevit odpor proti nebezpečně extrémnímu populismu. 

      Jinak mi ten postoj některých médií smysl nedává a jsem z něj - abych zůstal stylový v duchu dnešní glosy - extrémně překvapen. A teď už klidné pondělí i celý předvánoční týden.

autor: pvo
Spustit audio