Petr Voldán: Chladna z rána a vánoce za dveřmi

Na dnešek vyšel v kalendáři začátek nového měsíce. Prázdniny jsou tak v polovině. Proto možná opět překvapuje autor ranní glosy titulkem "Chladna z rána a vánoce za dveřmi". Ale na podobné nadsázky jsme si vlastně už u Petra Voldána a jeho glos zvykli:

I když je to divné, že nastupují podle letitých zkušeností chladna z rána v době, kdy školáci mají před sebou ještě celý měsíc letních prázdnin a mnoho rodičů tak i dovolenou, kalendář nelže. První srpen navíc prý spadá i pod tak zvaná "anenská tepla", což jsem - přiznávám - ani netušil. Byť nic není absolutní a prý se do toho tepla Aničkám pletou Jakubové s jejich "Jakubskými chladny". Což opodstatňuje víkendové přepršky a bouřky s poklesem teplot.
Ale dost už zabíhání do debat o počasí, těch si užíváte dnes a denně dost a dost. Ta chladna z rána ovšem docela korespondují s některými hláškami pesimistů, pro které jsou kombajny v polích signálem pro sýčkování o tom, že léto už je v háji a co nevidět tu bude konec roku. Kdyby vám to připadalo moc přitažené za vlasy, pak zadržte v soudech - připomenu vám informaci, která do podobně kvapných hodnocení o uspěchanosti času pěkně zapadá. Zatímco vy možná úspěšně hledáte borůvky, jiní jste našli ještě i letní dovolenou na poslední chvíli a mnozí naopak marně hledáme nějaké houby, v Chrudimi už hledají - vánoční strom.
Tahle připomínka konce roku tentokrát předstihla i vánoční harašení obchodních center, která jakmile se vyrovnají s kampaněmi k začátku školního roku, vrhnou se na Vánoce s nemilosrdnou razancí bez ohledu na kalendář. Pranic jim nebude vadit, že se budeme asi ještě těšit na případné příjemné září nebo babí léto. A pak se mi divte, že jsem zbystřil, když se vedle pranostiky o chladném ránu vynořila ona první letošní vánoční Chrudimská vlaštovka. Což je, když to vidím napsané taky pěkný paradox - vlaštovky s Vánocemi spojovat a tak snad už - abych nebyl podezírán z příliš dlouhého pobytu na slunci a s tím spojeného zmatení mysli - raději příjemné pondělí i celý letní první srpnový týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.