Petr Voldán: Černý pátek nebo ani „ň“

Dnešní den - pátek - by mohl nést hned několik označení. Podle amerického vzoru už se k nám prodírá i tzv. "černý pátek" - Black Friday - zjednodušeně den velkých nákupů, protože panují velké slevy. Jenomže autor páteční glosy Petr Voldán upozorňuje, že pro dnešek existuje, byť zatím skoro neznámé, i naprosto protichůdné označení - Mezinárodní den bez nákupů:

Račte si vybrat - dnes máme dvě alternativy. Buď podlehneme kouzlu nákupního šílenství, podpořeného masivní reklamou ještě masivnějších slev, protože globální tlak prodejců původní americkou specialitu, zvanou "černý pátek" už rozprostřel po celém světě. Znamená to v mírnější formě nahlédnout, jakými slevami na začátku adventu nás obchodníci vtahují do svých chapadel. V té hysterické, surové podobě, známé naštěstí zatím spíš z obrázků zahraniční reality pro Black Friday, je to účast v nefalšovaných bitkách o zlevněné zboží. To je jedna podoba pátku s datem 25. listopadu.

Druhá možnost je přímým opakem
Nemnoho z nás ale tuší, že existuje pro dnešek i označení Mezinárodní den bez nákupů. Čehokoli a jeho vyznavači budou obchody všeho druhu ignorovat a nekoupí ani "ň". Pravda, popularita takového pátku je téměř nicotná. Reklama spotřební verze ve spojení s mentalitou většiny lidí funguje spolehlivě.

Black Friday, Praha, Tesco

Povím vám ale o čerstvých zkušenostech, které konkrétně u mne povedou asi k doživotnímu postoji bez nákupu v dotyčných institucích. První by přitom měla být podle mého jakousi chloubou, nejen divadelní. Ale když požádáte v pokladně Národního divadla o vánoční dárkový poukaz, mající se proměnit v kulturní zážitek a prodavačka ani neolízne majonézu ze rtu a s chutí zvolna cosi polyká, znejistíte. Když pak olízla prst, aby jí nesklouzl z tlačítka platebního terminálu, byla to už tragikomedie nehodná první scény v zemi a měl jsem sto chutí já. Oželet dárek z Národního divadla. Mimoděk mi navíc v uších zazněla hláška číšníka jedné českoskalické restaurace. Ten před pár dny už v poledne po otevření otráveně zahuhlal - doufám, že dneska nikdo nepřijde, klidně bych odevzdal nulovou tržbu.

Podle mě by si na obou místech zasloužili klidně něco horšího, než jen den bez nakupování. A nejen tam, je jedno, jestli na takové pracanty natrefíte v divadle, restauraci nebo jinde. Ale vám už teď přeju příjemný - nikoli černý - pátek a ještě lepší víkendový start adventu

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.