Petr Voldán: Černobílá boduje

Máme tu prosinec a zima s sebou mimo jiné přinese, jak mnozí doufáme, i jakýsi barevný stereotyp. Alespoň někdy bude kolem nás převládat bílá a černá. Ale jak si všímá autor páteční glosy Petr Voldán, prostě „Černobílá boduje“.

S podzimem příroda poněkud utlumila barvy a v kombinaci s kratším dnem nám připadá všechno tak nějak ponurejší, skoro jen černobílé. V kontrastu s tímto pocitem i náladami je ale patrný zajímavý trend, který se projevuje například ve fotografii. Tam nejde o nějakou melancholii. Jako kdyby se stále víc lidí odklánělo od okouzlení barvami, zbavovalo se barev duhy a opět se vracelo k původnímu ladění z počátků fotografie. Z časů, kdy vládla černá a bílá a jejich odstíny, protože zkrátka technika ani materiály nic jiného nedokázaly. 

Přitom fotografové toužili jednou se dobrat možnosti zachytit svět kolem sebe v co nejvěrnější podobě, včetně barevnosti. Což bylo stejné později i s televizí. Všem jako kdyby se zdálo, že zobrazení kulhá za realitou, kterou vidí naše oko. 

Černobílé rozjímaní

A teď je najednou situace opačná - vracíme se k poetice světla a stínu, k černobílým variacím, kdy barva neodvádí pozornost od záměru navodit zajímavou, podmanivou atmosféru. I mobilní telefony, se kterými fotí víc lidí, než s klasickými fotoaparáty, mají pro snímky i jejich různé úpravy mezi programovou výbavou automaticky i černobílé varianty. 

Čím to je, že nás opět tak oslovuje zdánlivě chudší barevná škála?

Proč si vystačíme jen s černou a bílou, když náš každodenní život je mnohem pestřejší, barevnější? Je to snaha o zklidnění v hektickém a na všemožné vjemy nabitém světě kolem nás? Je to znovuobjevení elegance a zvláštní čistoty, která nerozptyluje, ale naopak posiluj hlubší vnímání obrazově zachycených okamžiků, tváří, přírody nebo architektury? Přejedli jsme se barev? Má v tom prsty i retro vlna?

Nemyslím. Jen asi toužíme po změně, reagujeme na přesycený svět kolem nás a utíkáme před ním i ve fotografii. Která kdysi bývala jen koníčkem některých a dnes je s nástupem fotoaparátů v telefonech prakticky bezděčnou zálibou takřka všech.

S příchodem dnů, kdy nás příroda obdařuje i sněhem, bude černobílá kombinace kolem nás víc vidět a tak ji můžeme ve fotografii jednodušeji využít. Ale teď už příjemný pátek i celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio