Petr Voldán: Bílá vrána na bruslích

Dnešní glosa s titulkem "Bílá vrána na bruslích" nebude o podivné kombinaci z nějakého ptačího cirkusu, jak by se mohlo zdát. Spíš se dá říci, že je z kolotoče - hokejového, přesněji z naší nejvyšší ligy. Ale víc už v glose na pondělí Petr Voldán.

Bohužel spojení bílé vrány, což je podle suché definice třeba člověk, odlišující se pozitivně, platí zatím i v některých sportech tak ojediněle, že když k takovému projevu dojde, je to docela událost. A tak jsme se o činu litvínovského hokejisty Martina Hanzla přece jen něco dozvěděli.

Útočník totiž upozornil rozhodčí na to, že nebyl soupeřem faulován a tak se domnělý hříšník mohl vrátit na led z trestné lavice, kam už ho sudí mezi tím poslali. Ale jak to někdy bývá, dobrý čin má být po zásluze potrestán - a tak Litvínov, který přišel o možnost přesilové hry za chvilku naopak dostal gól. Nicméně, jako zásah spravedlnosti nakonec tým hokejového rytíře Martina Hanzla celý zápas vyhrál.

Možná si teď říkáte, proč se tu zabývám takovou drobnou hokejovou příhodou. No, hlavně proto, že je to zatím nejen v hokeji a nejen bohužel i ve sportu dost ojedinělý příběh. Slovní spojení fair play zní skoro archaicky a lidově řečeno "na férovku" to běžně nechodí často ani v životě.

Ale přidržím se pro tentokrát sportu - to, co označí mnozí z vás jako správný a normální čin vůbec není běžné.

Venkovský fotbal je na ústupu, za chvíli nebude mít kdo hrát

Hned při sledování několika fotbalových utkání naší nejvyšší soutěže jsem místo hejn bílých vran viděl snad stáda černých ovcí. Metaforicky označen opak vran na hřištích, tedy ti, kteří se odlišují zpravidla negativně. V ligových zápasech konkrétně fauly, po kterých se diví, proč se píská nebo filmováním, které má přesvědčit rozhodčí a rozvášnit tribuny, protože dotyčný byl údajně protihráčem skoro přizabit. Byť to zjevně, jak viděl na obrazovkách celý fotbalový národ, žádný faul nebyl.

Zatím je tak na hřištích místo hráčů víc černých ovcí v kopačkách - a na bruslích je to podobné, než je bílých vran. Ono o to obutí ale vážně nejde. Jde o možná pro někoho staromódní, ale řekl bych nanejvýš aktuální fair play. Nebo, chcete-li, férovost. Pořád to není taková samozřejmost, jaká by být mohla. A tak je slušný hokejista sem tam i bílou vránou na bruslích. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.