Petr Voldán: Běžte už k šípku

O letošní zimě se nedá říci, že by nám dělala nějak velké starosti. Sněhu poskrovnu nebo v mnoha regionech takřka žádný, mrazy máme pocítit až tento týden. Nicméně, když už se objeví pár centimetrů sněhu na silnicích, stejně jsou tu trable. Autor pondělní glosy se dnes nejen dělí o svou čerstvou zkušenost, ale má i srovnání práce silničářů v části Evropy. 

Půlnoc ze soboty na neděli a vjezd na naše území z Německa. Už tam jízda za občas silného sněžení. Nicméně bez problémů, i sypače jsem viděl. Na dálnici až po Rozvadov sníh nezůstává, bez problémů jedou všichni. Pak jako když proutkem mávne. Kouzlo, či co. Stejný sníh, dálnice ale ne - hrbolatější, červené odrazky plastových patníků svítí jen na přeskáčku, neviditelné oslepuje špína.

Ale to nejpodstatnější - na naší dálnici, nepřipravené či jinak kouzlem zakleté, sníh zůstává ležet. Co si auta nerozjezdí, to tam mají a rychlejší levý pruh, ten je pokrytý vrstvičkou souvislou. Kdybychom se jako řidiči měli řídit stále opakovanou zaklínací formulkou, cílenou ale hlavně na šílence za volantem a chtěli přizpůsobit jízdu stavu vozovky, asi by bylo nejlepší zaparkovat a jít pěšky. Stav byl netknutý službami za to zodpovědnými.

Ani rozverné oranžové blikání prvního sypače, spatřeného v protisměru - po skoro dvou stovkách kilometrů od hranice až těsně před Prahou, mi náladu nezlepšilo. Čím to, že to někde jde a tady ne. Jak to, že na francouzských alpských serpentýnách po nepoměrně intenzivnějším sněžení, ve výškách začínajících na kótě Sněžky, jedete bezpečně po silnicích bez sněhu a námrazy.

Údržba silnic - posypový vůz s pluhem

Doma rozhlas varuje před náledím na vozovkách, Francie, Švýcarsko a Německo za stejné situace bez námraz, zato silničáře vidět žádná fata morgána, ale skutečnost.

Kdy se už šéfové údržby silnic a dálnic přestanou ohánět statistikami vysolených tun a naježděných sypačo - kilometrů a postarají se o dálnice a silnice jako jinde? To není kritika řidičů, sloužících bez odpočinku svátek nesvátek i celé noci. To je poznámka k organizaci práce, k neprůstřelnosti argumentů odpovědných, proč tu musí být s trochou sněhu problém. Přitom jinde ne, jak ukázal víkendový návrat do spícího království i nedělní zkušenosti řady řidičů v regionech. Slušně řečeno, běžte už s výmluvami k šípku. A nebo do učení k sousedům. A teď už klidné pondělí i celý týden.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.