Petr Voldán: Aby bio už zase nebio

Nejprve smělé plány a masivní podpora, teď poopravené priority a přibrzdění. Řeč je o unijním programu rozvoje biopaliv v dopravě. Proto uvádí dnešní glosu Petr Voldán slovní hříčkou "Aby bio už zase nebio":

Je to jako na houpačce nebo v legendárním filmu Limonádový Joe - vzpomínáte? Pal - nepal - pal nepal. Vlastně o to jde, jestli pálit nebo ne. Ovšem nikoli o palbu ze zbraně nýbrž o pálení, přesněji spalování biopaliv v dopravě. Pšenice, cukrovka, řepka a další plodiny nikoli jako zdroj potravy, ale záchrana životního prostředí - tedy coby suroviny pro biopříměsi do pohonných hmot. To byla optimistická vize Evropské unie, navzdory pochybovačům protlačená v plány a procenta, kolik je potřeba biopaliva propálit v motorech dopravních prostředků, aby se ulevilo našemu životnímu prostředí.

Ale ouha, poté, co i pod hrozbou sankcí z Bruselu začaly státy míchat bio složky do paliv a nemálo podnikatelů na tom založilo super byznys - nejsou úplně vedle asi ti, kteří poukazují na silný lobbing ve prospěch biopalivových vizí - tedy po tom všem přichází najednou povel opačný - nepal.

Čerpací stanice

Zkoumání potvrdila, že biopaliva právě ze zemědělských plodin, které se enormně mezitím rozmohly na úkor potravinové produkce, leckde i lesních a jiných porostů, životnímu prostředí spíš škodí. A unie začala couvat a nejnověji couvá opět. Už netrvá na závazku deseti procent biopaliv ze zemědělských plodin v roce 2020 a mušku otáčí ve prospěch biopaliv tzv. druhé generace, tedy z odpadů. Kdo se ale cuká? No pochopitelně oni lobbisté a podnikatelé, kteří na plánech unie založili výnosné podnikání.

Co je ale podstatné - ona unijní hra na náhodu, která ale asi s náhodou moc společného nemá – stojí evropské občany dost peněz, znamená dokonce i direktivně prosazované poškozování životního prostředí, o dalším zpochybnění kompetentnosti některých evropských programů nemluvě. A tak mohu úsměvné filmové rozpaky "pal - nepal" v případě unijních hrátek s biopalivy ve stylu povelů jednou hot a vzápětí čehý klidně charakterizovat i slovní hříčkou - aby bio už zase ne-bio. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio