Petr Voldán: A zase zpět do reality

Skončila zimní olympiáda a tak se po malém vykolejení vrací život do běžných kolejí. Minimálně v tom, že sportovní témata opět vystřídají ta každodenní. Soudí tak alespoň Petr Voldán v dnešní glose.

Alespoň pro některé z nás to bude například návrat z tradičnímu dennímu a nočnímu životu. Přesněji upraví se režim rodin, který rozházelo velice časné ranní vstávání skalních sportovních fandů, toužících vidět olympijské souboje v přímém přenosu. Což znamenalo kvůli časovému rozdílu s Jižní Koreou zapínat televizi i kolem čtvrté, páté ráno nebo u ní vydržet dlouho přes půlnoc.

Pochopitelně jsme i pohodlnější sportovní fandové, kteří si zapověděli ráno zprávy, aby setrvali v blažené nevědomosti o výsledcích, a pak si užijí sportovní soutěže ze záznamu.

Už si to ale asi budeme muset natrénovat i do budoucna, protože další olympiády, jak zimní tak letní, opět uspořádají v Asii a tak nám nezbude než znovu zápasit s časovým posunem přenosů. Do té doby si třeba zkušenost podrží i některé hospody, které netradičně namísto stále živé kauzy co s kouřením, řešily jak zareagují sportovní fandové a zároveň “štamgasti” na divoké otevírací hodiny na rozhraní noci a rozbřesku. I to jsme ochotni pro sport obětovat.

03804781.jpeg

A poněkud ochladly i vášně vnitropoliticky zabarvené, protože zkratka najednou jsme všichni fandili Ledecké, Sáblíkové, očima tlačili k cíli Krčmáře i Vítkovou, mačkali palce pro Erbanovou i Samkovou. Sedm medailí si rádi tak trochu přivlastňujeme všichni a unisono jsme najednou hrdí i na Českou republiku.

Přitom před zimní olympiádou to tak idylicky nevypadalo a skoro si troufám odhadnout, že zase rychle ani vypadat nebude. To krátké vybočení z kolejí nevraživosti nejen mezi politiky, ale i ve veřejnosti, rozdělené vášněmi, vezme brzo za své a začneme se zase chovat nikoli jako soupeři, nýbrž jako protivníci s touhou nejen vyhrát, ale toho druhého zničit.

Ze sportovních her si tak styl soupeření zrovna moc nepřivlastňujeme. Trochu nelogicky, protože tu tak nějak musíme společně existovat. Tak jako se spousta sportovců zase znovu potká na olympiádách nebo jiných soutěžích. No uvidíme, jaký ten návrat zpátky do reality nakonec bude. A teď už úspěšné pondělí i celý mrazivý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio