Pavouk maloočka lovecká se svým knírem plní roli pečlivého uklízeče nevítaného hmyzu

20. říjen 2018 10:10

Naším dnešním cílem je v Safri Parku Dvůr Králové pavilon Vodní světy. Při některé z našich dalších návštěvách vám  povíme, co dostává krokodýl k obědu, dnes se tam ale vypravíme za volně poletujícími malými pestrobarevnými papoušky agapornisy a za pavouky. 

Cesty, kterou v doprovodu Martina Smrčka absolvovala reportérka Dana Voňková, se ale nemusí bát ani ten, kdo má pavoučí fóbii.

Pavouka maloočku loveckou najdete v Safari Parku Dvůr Králové v pavilonu Vodní světy. Ve stejném pavilonu, kde jsou například hadi, ryby nebo krokodýli. Jen s tím rozdílem, že tento pavouk není v žádné vitríně nebo teráriu, ale žije volně v prostorách celého pavilonu včetně jeho zázemí.

Svět moří, ryb a dalších vodních živočichů je plný barev a tvarů

Perutýn ohnivý (Pterois volitans)

Pavilon Vodní světy v ZOO Dvůr Králové nad Labem nemůžete minout. Hned ve vstupu má návštěvník pocit, že se potápí v několika mořích najednou - v každém akváriu na něj čeká zajímavé překvapení.

Maloočky před lidmi utíkají, zato se jim líbí v holínkách ošetřovatelů, ale i v neoprénech sloužících k čistění velkých vodních nádrží.

Stejně jako v afrických domácnostech i v safari parku plní roli pečlivých uklízečů nevítaného hmyzu.

Tento druh afrického pavouka občas doputuje v krabicích s banány jako "černý pasažér" i do našich zeměpisných šířek. Před lety například vystrašila maloočka obyvatele Mnichova Hradiště v jednom supermarketu. Nepatří sice mezi pavouky životu nebezpečné, ale díky svému jedu, umí bolestivě kousnout.

Maloočka lovecká

O maloočce se říká, že je líným pavoukem. Její „kolegové" spřádají sítě, maloočka lovecká spoléhá při lovu na bílý proužek chloupků pod očima, který ve tmě odráží více světla než zbytek těla. Světlo hmyz přitahuje a tak se stane její snadnou kořistí.

Onem bílý proužek chloupků -jakýsi knír - zajímá zoology ještě z dalšího důvodu. Zkoumají, zda knír hraje roli také při pavoučích námluvách.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související