Pandemie covidu-19 dál slábne, na druhou stranu ale nijak neupadá zájem o postcovidovou péči

8. květen 2022 07:40

Covid-19 v Česku slábne. Mnozí lidé, kteří nemoc prodělali i před několika měsíci, si ale často stěžují například na dýchací problémy a další zdravotní obtíže a vyhledávají lékařskou pomoc. Postcovidové centrum funguje například v královéhradecké fakultní nemocnici. A stále hlásí plno.

Čtěte také

„A velký nádech. Ještě víc! A držíme. Výborně. A prudce foukněte.“
František Křepela přišel na kontrolu k lékaři. Covid-19 prodělal už před rokem a půl. Kvůli přetrvávajícím obtížím s dýcháním se přihlásil o pomoc do Centra postcovidové péče ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Dělá teď pravidelně různá cvičení a chodí na rehabilitace.

„Držím se tady pod žebry, nosem se nadechuji a vydechuji pusou. Musím to udělat alespoň desetkrát. A potom jsou zase další cviky třeba v leže. Je to dlouhodobé cvičení. Ukazuje jeden ze cviků František Křepela.

Čtěte také

Dnes je podle svých slov téměř uzdravený. „Říkám, že jsem utekl hrobníkovi z lopaty. Když mě pustili z nemocnice, tak jsem byl jak mátoha. Teď mám ještě přijít v listopadu na kontrolu. Ale už bych mohl jít lámat pařezy.

Lidé, kteří mají po covidovém onemocnění potíže s dýcháním, únavou, bolestmi hlavy, nespavostí nebo se u nich objevují srdeční komplikace nebo i deprese, stále plní čekárny centra postcovidové péče.

Čtěte také

„Nemáme teď úplně velký nápor, že by se nám hlásilo mnoho pacientů, nicméně naše poradna je stále naplněna. Pořád máme plno. Ale většina těch problémů, které vznikly po covidu, jde odstranit a skutečně mizí. Pouze malé procento trpí nějakými dlouhodobými následky. Vyplývá to z našeho souboru dat a ani celosvětově se nijak nelišíme, vysvětluje lékař z hradeckého postcovidového střediska Michal Kopecký.

Pacienti s obtížemi se do hradeckého postcovidového centra dostávají na doporučení svého praktického lékaře.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související