Památník legionáře Jana Gayera po 78 letech doputuje do Hradce Králové ze slévárny v Horní Kalné

5. červen 2018 11:00

Hradec Králové bude mít opět po 78 letech památník připomínající Jana Gayera i jeho padlé spolubojovníky. Vrátí se na své původní místo, tedy na roh Gayerových kasáren na konci týdne. V těchto dnech pomník dokončují řemeslníci v hornokalenské slévárně na Vrchlabsku. Byla se tam podívat redaktorka Kateřina Kohoutová.

Sochařka Pavlína Skávová vytvořila v ateliéru model z hlíny a potom už se práce ujali řemeslníci ze slévárny.

„My jsme tam jeli udělat negativní formu. To znamená pomocí silikonu jsme natřeli tři vrstvy a rozdělili na přibližně metrové části a sádrou zafixovali," říká pracovník slévárny Michal Horák.

Sádrová socha byla převezena do slévérny, kde z ní byl vyroben voskový model. „Nohy jsou asi metrové, tělo je metrové. A hlava, batoh, flinta, asi do osmi dílů je to rozděleno. Pak se to vyrobilo z vosku, odlilo a teď se to sváří," vysvětluje Michal Horák.

V hornokalenské slévárně na Vrchlabsku dokončují sochy TGM a unikátní zakázku pro Vatikán

V hornokalenské slévárně na Vrchlabsku

Blíží se 100. výročí vzniku republiky a spousta měst a obcí si nechává dělat sochy nebo busty Tomáše Garrigua Masaryka. Řada z nich vzniká ve slévárně v Horní Kalné.

Zdejší řemeslníci používají takzvanou metodu ztraceného vosku. Všechny sochy se musí udělat v poměru jedna ku jedné. Vysvětluje spolumajitel slévárny Pavel Horák: „To se pak zaformuje, dá se to do pece, zahřeje se to, vosk vyteče a místo něj se naleje bronz. Pak se to cizeluje a nakonec se tomu dává patina."

Památník se kompletuje celkem ze čtyř částí. Z postavy legionáře v životní velikosti, dvou pamětních desek a na zemi bude ležet věčný plamen.

„Flintu, kterou legionář má, tu jsme dělali podle originálu. Zapůjčili nám ji legionáři," dodává Pavel Horák.

Socha legionáře, která bude součástí památníku padlých československých legionářů

Sochu povezou z Dolní Kalné ve čtvrtek. Instalace sochy legionáře, která bude součástí památníku padlých československých legionářů, proběhne na křižovatce ulic ČSA a Divišovy v Hradci Králové ve čtvrtek 7. června odpoledne.

V neděli 10. června 2018 vyrazí v 15:00 z Baťkova náměstí v Hradci Králové slavností průvod. Odhalení pomníku padlých československých legionářů pak nastane v 16:00 hodin.

Spustit audio

Související