Osm kandidátů se uchází o hlasy voličů na Trutnovsku v lednových doplňujících volbách do Senátu

12. prosinec 2017 09:34

Městský úřad v Trutnově oznámil registraci kandidátů do doplňujících senátních voleb na Trutnovsku. Voliči budou 5. a 6. ledna 2018 vybírat náhradníka za bývalého senátora Jiřího Hlavatého, který byl za hnutí ANO v říjnu zvolený do Poslanecké sněmovny. 

Kromě Jiřího Hlavatého, který se chce do Senátu vrátit, se o hlasy lidí bude ucházet dalších 7 kandidátů. Jednu registraci trutnovský úřad odmítl. Jedná se o přihlášku nezávislé kandidátky Terezie Holovské.

Důvodem odmítnutí jsou nesrovnalosti u podpisů na petici podporující její kandidaturu, vysvětluje za trutnovský městský úřad Jiří Masařík: „Ona předložila petici, která musí obsahovat tisíc podpisů voličů evidovaných ve volebním okrsku číslo 39. To znamená Trutnov a přidružené obce. Ona jich předložila 1100, ale mohlo jich být uznáno jen 622. Některé podpisy byly od lidí, kteří vůbec nebydlí v okrsku 39."

Kandidátka se proti rozhodnutí může odvolat k hradeckému krajskému soudu.

Jistotu lednového souboje o hlasy voličů už má 8 kandidátů.

Prezidentské volby (ilustrační foto)

Kromě Jiřího Hlavatého za hnutí ANO, kterému mandát senátora kvůli říjnovému zvolení do Sněmovny zanikl a který do horní komory kandiduje znovu, se jedná o následující politiky:
Karel Šklíba za ČSSD, Iva Řezníčková za KSČM, Blanka Horáková za Občanskou demokratickou alianci, Jan Sobotka za STAN, Jaroslav Dvorský za Českou pirátskou stranu, Luďka Tomešová za SPD a Klára Sovová za Nezávislou iniciativu.

První kolo doplňujících voleb bude 5. a 6. ledna. V podobných případech volební účast nebývá příliš vysoká, říká Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu: „Poslední doplňovací volby do Senátu se konaly v září 2014. Jednalo se o senátní obvod 22 na Praze 10. V prvním kole zde přišlo k volebním urnám nezmála 16 procent voličů, v druhém kole byla volební účast necelých 9 procent."

Pokud žádný kandidát do Senátu v prvním kole nezíská víc než 50 procent hlasů, bylo by druhé kolo 12. a 13. ledna souběžně s prvním kolem prezidentských voleb.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio