Oslava dřeva, to je burácení motorových pil na řezbářském sympoziu ve Skuhrově nad Bělou

4. červenec 2019 10:00

IV. ročník řezbářského sympozia Proměny dřeva hostí od 4. do 6. července areál hradu ve Skuhrově nad Bělou. Stejně jako každý rok, tak i letos, přijedou nejlepší čeští řezbáři motorovou pilou. Mezi nimi Jan Paďour, Radek Smejkal, Petr Krejcar, Robert Musil a Martin Bořuta. 

Železo je jako pach krve na jazyku, kdežto vůně dřeva vás naplňuje. Dřevo má v sobě úžasný příběh

Richard Poláček a Jan Paďour ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnes vás pozveme do Skuhrova nad Bělou, což je kousek od Rychnova nad Kněžnou. Kdysi tam stával hrad a právě do jeho zříceniny se letos už potřetí chystají umělci na 3. ročník řezbářského sympozia Proměny dřeva.

„To jsou borci, kteří jsou nejen nejlepší u nás, ale patří i ke světové špičce v řezbařině motorovou pilou," říká hlavní organizátor Richard Poláček.

Letos zvolil jako téma čtvero ročních období, a tak mistři svého řemesla budou celé tři dny vyřezávat sochy na zadané téma.

Divácky nejatraktivnější program je připravený na pátek a sobotu (5. a 6. července), kdy je hlavním lákadlem je disciplína speedcarving. Ve volném překladu to znamená rychlořezání.

Řezbářské sympozium Proměny dřeva ve Skuhrově nad Bělou

Je to vlastně tak trochu soutěž, kdy řezbáři musí sochu vyřezat za rovných 60 minut. Výsledky hodnotí diváci, kteří mohou bezprostředně po skončení limitu každou sochu vydražit.

„Speedcarving je nádherná podívaná. Ten pocit, když slyšíte burácet 5 motorových pil, ten je neuvěřitelný. To chce zažít," dodává Poláček.

Řezbář motorovou pilou Jan Paďour se sochou, kterou vytvořil

A nejen to. Proměny jsou oslavou dřeva se vším všudy. Řemeslné stánky, jarmark s výrobky ze dřeva, na místní faře představí svoji práci místní řezbář Štěpán Gotwald a pro děti bude připravený dětský koutek s celodenním programem.

autor: baj
Spustit audio

Související