V Rychnově se konalo tradiční Dřevořezání. Své umění předvedly dvě desítky řezbářů

16. červen 2013

Na Zámku v Rychnově nad Kněžnou se opět sešli milovníci dřeva a práce s ním. Včera se tam konala tradiční akce s názvem Dřevořezání, spojená s řezbářským sympoziem. Lidé mohli obdivovat výtvory ze dřeva vyrobené tradičními i méně známými technikami.

Zvuk motorové pily se rozléhá nádvořím Kolowratského zámku už od dopoledních hodin. Jan Rázek opracovává velký špalek nástrojem používaným spíš při těžbě dřeva v lese.

„Bude to anděl, konkrétně anděl strážný, jak chrání malou holčičku,“ říká Jan Rázek o právě vznikajícícm díle.

Řetězová pila udělá tu nejhrubší práci, přesto už dodává hrubému kusu dřeva jemnější obrysy. Jan Rázek však k jeho opracování využije i další nástroje – dláta, rašple, menší pilka…

Řezbářů se na letošním Dřevořezání sešly více jak dvě desítky. „Hlavním posláním této akce je vzdát hold dřevu a vlastně všem těm, kteří pokračují v těch řemeslech, která tradičními technologickými postupy dřevo opracovávají. Vlastně nejhojněji tu jsou každoročně zastoupeni řezbáři a soustružníci dřeva, ale také intarzisté, výrobci hraček, betlémů,“ vysvětluje pořadatelka akce Marie Votavová.

Právě betlémářů se letos v Rychnově nad Kněžnou sešlo hodně. Betlémy totiž byly tentokrát tématem symposia. Řezbáři soutěžili na motiv Betlém tyrolského typu.

„Skutečně musím říct, že tu je z východních Čech řezbářská elita. Je tu zastoupen svými pracemi například pan Zdeněk Farský, pan Štefan Hrudka,“ vyjmenovává Marie Votavová.

Určit jednoznačného vítěze tak bylo pro odbornou komisi skutečně těžké. Díla byla uměleckým zpracováním velmi vyrovnaná. Velká rivalita však mezi soutěžícími nebyla, všichni se totiž znají.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio