Opožděný samosběr jahod, pryč s rutinou a vesecký Plakánek v Českém ráji. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Počasí se na jednu stranu postaralo o to, že si na jahody musíme počkat, na druhou stranu ale pomohlo k tomu, že by jahod letos mělo být dost. Zatímco v minulých letech spouštěly některé farmy samosběr už na konci května, letos to vypadá nejdřív na polovinu června.

„Letos budou určitě o 14 dní až 3 týdny jahody později. Je to vlivem počasí, protože bylo chladněji a úhrn srážek je veliký," říká například Petr Andrašovský, který má na starosti pěstování jahod v agrodružstvu ve Lhotě pod Libčany.

Čtěte také

Lékařka, paměťová expertka, trojnásobná mistryně světa v paměťových schopnostech Michaela Karsten přiznává, že ji fascinuje mozek, dokáže si zapamatovat stovky po sobě jdoucích čísel a ráda se o své triky na zlepšení paměti dělí s ostatními, třeba i ve své knize s názvem Úspěšná paměť.

„Když se člověk naučí kombinovat a používat různé techniky, které aplikuje do procesu učení, tak začne paměť podávat ohromné výkony, říká Dr. Michaela Karsten. „Doporučuji si vytvářet takzvanou pseudologiku. To znamená najít si vlastní porozumění a odůvodnění, jak si co zapamatovat."

Čtěte také

Zastavíme u někdejšího skalního mlýna v jednom z nejromantičtějších údolí Českého ráje. Příběh zaniklého mlýna „Na obci" vypráví dřevěný rozcestník - u něj se s geografem Vlastimilem Pilousem zastavila, a po kamenných schodech ve skále se vydala, reportérka Eliška Pilařová.

Výpis z vesecké kroniky: Na obci na kraji lesa, jak je dosud znatelno, stával malý vodní mlýn, který náležel mlynáři Jandovi. Před mlýnem, pod Havlíkovým polem Na obci býval rybník a v něm se výš jmenovaný mlynář utopil. Lid věřil, že kočího i mlynáře utopil hastrman.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.