Obyvatele Plačic obtěžuje hluk z dálnice D11. Hradecká radnice nechá udělat kontrolní měření

14. červen 2019 09:51

Obyvatele královéhradeckých Plačic obtěžuje hluk z nedaleké dálnice D11. Kontrolní měření, které si v loňském roce zadalo Ředitelství silnic a dálnic, sice překročení limitů neprokázalo, jenže obyvatelé jihozápadní části města jsou jiného názoru. Hradec Králové proto nechá zpracovat oponentní posudek. Jeho výsledky by měl mít magistrát k dispozici v červenci.

„Koukáme na displej a máme tam 88,89 decibelů a to je dnes poměrně klidný provoz a navíc fouká vítr z druhé strany," říká Kateřina Martínková, s kterou stojíme na okraji Plačic, odkud je to zhruba 400 metrů k dálnici D11.

„Máme tady dětské hřiště, školku, a všude je ten nárůst hluku enormní. Teď je zrovna slyšet také vlak. Tedy z jedné strany je dálnice a z druhé železnice. A největší problém nastává v noci, když nemůžete spát při otevřeném okně," doplňuje Kateřina Martínková.

Někteří lidé v Plačicích své domy kvůli hluku prodali

„Teď se snažíme, aby nám v tom někdo pomohl a změřil hluk. Aby to vyšlo to tak, jak si myslíme, že to je. Že je zde zkrátka ten hluk moc velký. My nemáme nic proti dálnic, bereme, že je hodně důležitá a jsme za ni rádi. Ale potřebujeme protihlukové stěny, aby lidé mohli v noci v klidu spát," vysvětluje Petr Čipčala, předseda Komise místní samosprávy Plačice.

Logo

Za občany Plačic se postavil královéhradecký magistrát. Ten za nové měření hluku zaplatí 95 tisíc korun.

U Hradce Králové začala výstavba dalšího úseku dálnice D11. Kdy bude hotovo?

Dálnice D11 (ilustrační foto).

Výstavba úseku dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi začala. Po dokončení tohoto a souběžně budovaného úseku Smiřice-Jaroměř by měla délka průjezdného úseku dálnice narůst o 23 kilometry. A mělo by to být relativně brzy - i když různé termíny, kdy bude dálnice hotová, se objevují průběžně už od 70. let minulého století. Stavět se začalo v roce 1978 a původně to nemělo trvat ani 10 let. 

„Ředitelství silnic a dálnic tuto hlukovou studii udělalo. Nicméně občané by byli rádi, kdyby byla udělána ještě jiným subjektem," vysvětluje primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek, nestraník zvolený za ODS.

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic se domnívají, že nové měření jen potvrdí výsledky z roku 2018.

„S ohledem na výsledky naměřené v roce 2018 lze však spíš předpokládat, že výsledky opakovaného měření opět nepřekročí hygienický limit hluku. Pokud nebude objektivně prokázáno překročení podle platné legislativy, Ředitelství silnic a dálnic k přípravě protihlukových opatření nepřistoupí," říká tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související