Obliba zimní dovolené v karavanech stoupá. Turisté mají uvnitř obytného auta vše, co potřebují

19. únor 2020 11:23

Zimní kemp ve Špindlerově mlýně je plný. A to až do konce lyžařské sezóny. Přijíždí tam nejen Češi, ale také Poláci nebo Němci. Turisté jsou odkázání v podstatě sami na sebe, vše si vozí s sebou a nemusí shánět ubytování v hotelu nebo penzionu. 

Obliba zimní dovolené v karavanech stoupá

„Teď právě vidíte, že jsem oblečený a nechci jít v tomhle, abych nenastydl. Takže si čtu," vysvětluje pan Ladislav z Prahy, proč je v lyžařském oblečení, ale zatím vyčkává v karavanu.
„Pojďte se podívat. Tady máme ledničku, v ní máme veškeré zásoby a připravené jídlo. Potom tady je tekoucí voda, kterou si tedy musíte přinést. Je to zkrátka takový miniaturní byt."

Je tu úplně všechno k dispozici, jako doma

„Máme vařič, stroj na kávu. Teď jsem si připravil maso, budu si dělat steak. Protože mám dnes narozeniny," směje se pan Ladislav, který do zimního kempu jezdí už 20 let. Prý ho to vyjde levněji než ubytování v hotelu a hlavně není v podstatě na ničem závislý. Tedy kromě elektrického proudu.

Čtěte také

V karavanu prý nikdy neklesne teplota pod bod mrazu, ale když sem přijede třeba po týdnu, tak musí hned zatopit.
„Plynová kamna dáme naplno a pustíte je. Aby tady mohl člověk fungovat bez bundy, jen tak ve svetru, jako doma, tak to trvá zhruba 2,5 až 3 hodiny, než se to vytopí. A peřiny se musí čechrat, protože jsou uvnitř vlhké."

Jdeme se podívat ven před karavan. Stojíme pod přístřeškem, kde jsou opřené lyže, lopaty, koště a také je tu kuchyňské zázemí.
„Tady mám malý vařič a ještě je tu také trouba. Jedna lednička, kde mám naporcované maso."

Čtěte také

Zimní dovolenou tu také tráví Petr Havlík se svou rodinou. Děti si zrovna hrají venku, poprchává a tak zatím vyčkávají, jestli se vydají na svah, kde jindy tráví v podstatě každý den.
„Ráno jdeme jezdit, večer přijdeme, jdeme spát a ráno jdeme znovu jezdit. Je to tu jednoduché."

I Havlíkovi se do zimního kempu ve Špindlerově Mlýně pravidelně vrací.
„Určitě je to levnější, ale také sem jezdíme kvůli tomu, že děti si mohou hrát venku a nemusíme je hlídat někde před hotelem."

Zimní kempy budou plně obsazené až do konce lyžařské sezóny.

Spustit audio

Související