Obchodníci shání brigádníky pro zvládnutí předvánočního prodeje. Zájem o přivýdělek mají i senioři

16. listopad 2023 09:42

Na začátku léta se o brigády zajímají převážně studenti, před Vánoci ale jejich zájem opadá. Naopak přibývá seniorů, kteří si chtějí dočasnou prací přilepšit. A pracovní agentury, které Český rozhlas před blížícím se Adventem oslovil, poukazují na ještě jednu změnu: Zájem o brigády roste i mezi lidmi se stálým zaměstnáním. 

Přehled o předvánočních brigádách sestavila redaktorka Natálie Poláková.
Náš předvánoční průzkum především potvrdil, že mezi brigádami nejsou prakticky žádné regionální rozdíly. Pro Královéhradecký kraj platí to, co pro zbytek republiky.

Zájem o brigádníky stále je, firmy shání napříč republikou stejné profese a prakticky pořád jsou volná místa, takže kdo si chce přivydělat, tak může.

Na jaké pozice teď firmy brigádníky před Vánoci nejčastěji shání?
Snaží se získat především asistenty prodeje do klasických obchodů nebo prodavače do stánků. Zajímavé ale je, že o to tyto nejžádanější pozice nemají zrovna brigádníci velký zájem. Ti raději pracují manuálně a stranou od zákazníků a nakupujících.

Takže z pohledu brigádníků jsou nejoblíbenější místa ve skladech. Zároveň to bývá brigáda, kde není často tak náročné zaučení.

Předvánoční trh - to je v dnešní době především online nakupování a s tím spojený rozvoz na dálku objednávaného zboží. Shání proto brigádníky i přepravní společnosti?
Shání, ale neplatí to u všech.

Čtěte také

Jednorázové posily nabírá například Zásilkovna, jak uvedla její mluvčí Tereza Kotková. „Na vánoční sezónu se v Zásilkovně vždy připravujeme. S předstihem na depa nabíráme vyšší stovky brigádníků. Speciální znalosti ani dovednosti od nich nevyžadujeme, vše co brigádníci potřebují vědět a umět, je naučíme sami.“

A stejně tak se po posilách poohlíží i společnost PPL. Ta podle svého marketingového specialisty Ondřeje Nováka doručuje ve vánoční sezóně i několik set tisíc zásilek denně. Na to potřebuje nasadit zhruba o 60 procent více aut a k tomu shání několik set sezónních řidičů a manipulačních pracovníků.

Ale tento zájem není u všech přepravních firem automatický, například v DHL Express jednorázové brigádníky nenabírají. Zaškolování nováčků je drahé a práce ve skladech DHL také někdy vyžaduje osvědčení úřadu pro civilní letectví. Protože některé sklady jsou přímo v areálech letišť.

Čtěte také

Kdo by si chtěl jako brigádník před Vánoci přilepšit, s jakým výdělkem může počítat?
Hodinová mzda brigádníka se v průměru pohybuje od 150 do 200 korun. A odpověď na otázku, zda to je hodně nebo málo, dává realita.

Zájem lidé stále mají, potvrzuje mluvčí Zásilkovny Tereza Kotková. „Obecně lidí, kteří mají zájem o brigády, přibývá. Například v porovnání s minulými roky přibývá i lidí, kteří mají svoji práci na hlavní pracovní poměr a po zaměstnání si ještě chodí přivydělávat formou brigády.“

A shodně odpovídaly i další oslovené firmy a agentury. Přivýdělky tedy prokazatelně lidi lákají.

Spustit audio

Související