Obce v Krkonoších chtějí stavět domy pro seniory. Důvodem je, že se staří lidé stěhují pryč

20. říjen 2019 09:28

Některé obce v našich nejvyšších horách a v jejich podhůří se rozhodly postavit domy pro seniory. Chtějí je tak udržet v místě, kde celý život bydlí a omezit jejich stěhování. Jeden z domů má vyrůst například v obci Prosečné. Ta už má projekt a čeká na stavební povolení, aby práce mohly začít co nejdřív. 

Rozpadající se střecha, kterou protéká, oprýskané zdi, nepořádek. Takhle vypadá chátrající objekt bývalé školy v obci Prosečné. Vedení obce ho chce přestavět a vybudovat v něm byty pro seniory.

Čtěte také

„Zjistili jsme, že nám důchodci odcházejí z obce, protože nezvládnou ty své větší nemovitosti," vysvětluje starosta Jiří Bachtík za Starostové a nezávislí. A dodává, že teď čekají na stavební povolení, aby práce mohly začít co nejdřív.

V objektu má vzniknout 10 bytů o průměrné rozloze 40 metrů čtverečních. Náklady na přestavbu jsou velké.
„Rozpočtované náklady jsou vysoké. Nicméně samozřejmě ten projekt jde nějakým způsobem učesat tak, aby se to pořídlo levněji. Rozpočet na celý projekt je zhruba 16 milionů korun."

Podle Jiřího Bachtíka ale obec pravděpodobně nebude žádat o dotace a bude financovat projekt sama, případně s nějakým soukromým investorem.
„Dotace jsou postaveny tak, že přispívají na sociální bydlení. My ale úplně do sociálního bydlení jít nechceme, protože už tím ztrácíme vliv na to, pro koho ty byty budou nebo nebudou."

Dobrá péče o seniory je znakem vyspělé společnosti


Senioři by v domě měli najít také různé služby.
„Má ve sto metrů vzdálené školce kuchyň, takže bychom byli schopni zajistit i obědy a stravování. A služby, které se týkají například úklidu či praní a lékařské pomoci."

Další dům pro seniory by měl vyrůst v obci Strážné

Čtěte také

„Měl by to být dům čistě pro naše trvale žijící seniory. Aby, když dovrší věk, kdy už nejsou schopni se starat o své domy, nemuseli se stěhovat někam do města, nebo hledat ubytování někde v kraji," říká starosta Tomáš Grégr ze Sdružení nezávislých kandidátů Strážné.

V objektu by mělo být 8 bezbariérových bytů ve dvou patrech. Určeny by byly pro seniory nad 65 let s trvalým bydlištěm ve Strážném.

„Máme studii s předběžným rozpočtem, který činí nějakých zhruba 15 milionů korun," dodává Tomáš Grégr.

Ani Strážné nemá zatím v plánu žádat o dotaci. Pravděpodobnější prý je, že si vezme úvěr, který bude splácet.

Spustit audio

Související