O víkendu se v Krkonoších rozjede většina lanovek. Ty musely projít pravidelnými kontrolami

27. duben 2018 11:00

Kontroly lanovek, údržba kabin, servis kol a koloběžek. Takhle vypadají přípravy na letní sezónu v Krkonoších. Většina lanovek se rozjede už o tomto víkendu a v provozu budou i o státních svátcích. Hoteliéři očekávají, že se turisté do Krkonoš vydají hlavně na pěší túry a cyklovýlety.

Pracovníky horských středisek nyní nejvíc zaměstnávají kontroly a revize lanovek.

„Dělá se základní údržba, mazání, výměna náplní a pak se na vybraných lanovkách dělají opravy takových těch důležitějších součástí dle jakéhosi periodického plánu," říká hlavní technik Tam Volfgang.

Josef Švejna s kolegy v Janských Lázních mají za úkol připravit 59 kabinek. Každou musí vyluxovat, vyčistit a omýt. „Ostříká se to. Je na to speciální přípravek. Mopem se to celé z venku odrbe. Pak se čistou vodou stříká i vnitřek kabinky.

Ocelové lano slouží lanovce (ilustrační foto)

Přípravy vrcholí v půjčovnách kol a koloběžek. Podle Ziny Plchové ze Skiresortu Černá hora-Pec roste zájem o jízdy na koloběžkách. Proto se letos otevře víc půjčoven. „V tuto chvíli samozřejmě kontrolujeme koloběžky, montujeme nové, které jsme zakoupili. A přesunujeme je právě třeba do Velké Úpy a do půjčoven."

Turisté budou mít k dispozici víc možností kam na koloběžkách vyrazit.

„My jsme pro toto léto vytipovali zhruba 60 kilometrů tras po kterých mohou lidé vyrazit právě v okolí Černé hory, Pece pod Sněžkou a Velké Úpy. Rozšiřujeme i počet půjčoven koloběžek. Bude jich připraveno pro zákazníky hned 300," doplňuje Zina Plchová.

Na sjezdovku s koloběžkou? Proč ne!

Na prodloužený víkend se do krkonoš chystá spousta lidí. Zatímco nyní jsou hotely a penziony téměř prázdné, v sobotu se to změní.

„Zájem se zvyšuje. Jde spíš o krátkodobé pobyty. Od soboty do pondělí, nebo do úterý, toho volného dne," potvrzuje Lucie Komárková, pracovnice informačního centra v Janských Lázních.

Na letní prázdniny se obsazenost ubytovacích zařízení zatím pohybuje kolem 35 procent, ale rezervací přibývá.

Spustit audio

Související