O víkendu bude v provozu všech 11 hradeckých mlhovišť. Lidé ale musí dodržovat určitá pravidla

11. červen 2021 10:07

Už dnes pravděpodobně spustí Technické služby Hradec Králové všech 11 mlhovišť. Ty pak lidé budou moci využívat při horkých dnech na osvěžení. Celá řada prací ale předchází tomu, než se atrakce uvede do provozu. Pracovníci technických služeb musí například vyndat všechny rošty a vyčistit kanálky. 

Čtěte také

„Pak se teprve leze dovnitř, do strojovny, kde se to všechno dává dohromady," říká Roman Ryzák, mistr městského mobiliáře, a doplňuje, že u každého mlhoviště pracují dva až tři lidé a zhruba týden trvá než se mlhoviště připraví na sezónu.

Údržbu ale pracovníci dělají i za běžného provozu.
„Každý den se mlhoviště a fontány objíždí a když jsou vyhozené kanálky od dětí, tak se musí zase zandat zpátky nebo vyměnit, když jsou popraskané."

Podle slov Romana Ryzáka se totiž najdou lidé, kteří se chovají k mlhovištím bezohledně.
„Máme problém s těmi rošty, že jsou rozlomené, je na tom vidět ten vandalismus."

Minulý rok visel otazník nad tím, zda se kvůli koronaviru vůbec mlhoviště spustí, letos ale takový problém nenastal.

Mlhoviště mohou lidé využívat při horkých dnech na osvěžení (ilustrační foto)

„Letos máme okopírované informace z loňského roku, to znamená, že se jimi řídíme a nebylo zapotřebí dělat nějaké speciální opatření," dodává ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil.

Čtěte také

Mlhoviště jsou po celém městě a nejvíce jich lidé najdou na Moravském předměstí. Jejich spuštění do provozu se pak odvíjí od počasí.
„Chceme vyjít uživatelům a návštěvníkům vstříc. I s ohledem na to, že například na koupalištích je stále zapotřebí nějaký test na covid-19, tady nic takového není vyžadováno. Takže můžeme trošku i nahrazovat městská koupaliště."

Návštěvníci ale musí dodržovat některá pravidla, a tak například nesmí jakkoliv manipulovat s technologií, ucpávat mlžící trysky a nebo brát do mlhoviště zvířata.
„Je to primárně určené pro obyvatele, není to pro jejich zvířata."

Mlhoviště vypínají pracovníci technických služeb v Hradci Králové vzhledem k tomu, jaké je počasí, nejdéle však na konci září.

Spustit audio

Související