Kašny a fontány v Hradci Králové už zase po zimě chrlí vodu

28. duben 2017

Do konce dubna. To je termín, kdy by se mělo spustit všech 18 fontán v Hradci Králové. Instalaci čerpadel, vyčištění nerezových van a následné napuštění teď mají každý den na práci pracovníci technických služeb. Po zimní údržbě začali fontány postupně zprovozňovat hned po Velikonocích. Nejdříve spustili velké vodotrysky, teď přišly na řadu ty menší.

S Jiřím Kalistou z Technických služeb stojíme u fontány v Jižních terasách historického centra Hradce Králové. Technici ji budou teprve po zimě probouzet k životu.

„Po ukončení sezóny se fontány odstaví a demontují se čerpadla, které projdou přes zimu opravou a údržbou. A zároveň se demontují filtry, veškerý jejich systém se musí odvodnit a zazimovat," říká Jiří Kalista.

Čtěte také

Technici právě čerpadla instalují zpátky, musí kompletně prověřit celou technologii: „Celá technologie se musí projít a musí se zjistit případné nedostatky. Odzkoušet čerpadla, zregenerovat úpravny vody včetně seřízení trysek a ossvětlení fontány."

Kašna na Masarykově náměstí v Hradci Králové

Spuštění fontány není jen tak, Předchází mu čištění pískovcové kašny: „Ano, v současné době tady pracovníci čistí pískovcové těleso kašny, čistí trysky, čistí přepadový odvod vody, filtrační jednotky a podobně."

„U větších fontán trvá třeba dva tři dny takové spuštění. Fontána na Ulrychově náměstí, u Koruny, na Riegrově náměstí, tam je velký obsah vody, která musí kompletně projít úpravnou vody aby měla požadované parametry včetně vyčištění těch nerezových ploch," doplňuje Jiří Kalista.

A všechno už je připraveno a nastane ten velký okamžik spuštění fontány. K tomu ale musíme do strojovny. Provedeme zkušební provoz a zapneme čerpadlo: „Takže jsme zdárně po několikahodinových přípravách fontánu spustili a vše funguje tak, jak má."

Technickým službám zbývá už jen zprovoznit dvě fontány na náměstí 28. října v Hradci Králové.

autor: Marika Konárková
Spustit audio