O tom, jak bude vypadat koalice v Hradci Králové, možná rozhodne jednání Oblastní rady ODS

11. říjen 2018 10:12

Jednání o povolebním uspořádání na královéhradeckém magistrátu zatím k cíli nevedla, objevují se ale už konkrétní lukrativní nabídky, které mohou zamíchat kartami. O tom, jak bude vypadat koalice na magistrátu v Hradci Králové, dost možná rozhodne dnešní jednání Oblastní rady ODS. Právě občanské demokraty potřebuje k získání většiny jak Hradecký demokratický klub stávajícího primátora Zdeňka Finka, tak i ve volbách vítězné hnutí ANO.

A právě hnutí ANO vyneslo při předvolebním vyjednávání hodně silnou kartu - občanským demokratům nabídlo obsazení postu primátora.

V Hradci Králové politici pokračují v povolebním vyjednávání o budoucí koalici

Květiny uprostřed parkoviště na Velkém náměstí v Hradci Králové

Komunální volby v krajském městě o víkendu jasně vyhrálo hnutí ANO. V 37 členném zastupitelstvu získalo 11 mandátů. Dosavadní primátor Zdeněk Fink skončil se svým Hradeckým demokratickým klubem na druhém místě. HDK bude mít v nově složeném zastupitelstvu 7 křesel. Podrobnosti o povolebním vyjednávání zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Jak ale řekl člen vyjednávacího týmu ODS a krajský radní Václav Řehoř, nabídka sama o sobě nemusí o vytvoření budoucí koalice rozhodnout: „Je to velmi lukrativní nabídka, to musím přiznat. Asi každému je to jasné. Ale u nás se samozřejmě rozhodujeme i na základě dalších skutečností. To znamená, jak je výhodná ona koalice pro ODS, ať už na jedné nebo druhé straně."

Podle Václava Řehoře zatím ODS podobnou nabídku od Hradeckého demokratického klubu nemá a obě strany se zatím ani nebavily o případném počtu náměstků. HDK ale občanské demokraty potřebuje, stejně jako konkurenční hnutí ANO - právě to, na kterou stranu se ODS přikloní, o složení koalice nejspíš rozhodne.

Čtěte takéKomunální volby 2018

Romana Lišková z Hradeckého demokratického klubu potvrdila, že jednání jsou složitá a s největší pravděpodobností neskončí ani během dneška. Oba nejsilnější hráči - tedy HDK i hnutí ANO - jednají i s dalšími, menšími subjekty s výjimkou KSČM, a nebaví se ani spolu navzájem - koalice dvou ve volbách nejúspěšnějších subjektů HDK a hnutí ANO je nadále vyloučena.

Zdá se, že Hradecký demokratický klub by mohl počítat s Koalicí pro Hradec. Naznačila to náměstkyně primátora Anna Maclová z Koalice pro Hradec: „Pokud bychom my měli zůstávat v koalici, tak bychom se asi spíš klonili k HDK a k tomuto uskupení v koalici."

Naopak zastupitelé Změny pro Hradec a Zelených pokračování stávající koalice na magistrátu nakloněni nejsou. Jednání budou pokračovat dnes a ODS svolala na 19. hodinu svou Oblastní radu. Po ní už možná bude o postoji občanských demokratů jasno.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související