V Hradci Králové politici pokračují v povolebním vyjednávání o budoucí koalici

8. říjen 2018 11:03

Komunální volby v krajském městě o víkendu jasně vyhrálo hnutí ANO. V 37 členném zastupitelstvu získalo 11 mandátů. Dosavadní primátor Zdeněk Fink skončil se svým Hradeckým demokratickým klubem na druhém místě. HDK bude mít v nově složeném zastupitelstvu 7 křesel. Podrobnosti o povolebním vyjednávání zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Vítězné hnutí ANO nechce v Hradci Králové zažít stejnou situaci jaká byla po krajských volbách v roce 2016. Tehdy sice ANO vyhrálo, ale ostatní strany se domluvily na velké koalici a hnutí zamířilo do opozice. ANO tak na komunální úrovni začalo s vyjednáváním už v sobotu večer a pokračovalo v neděli. Domluvit se snaží primárně s ODS a Změnou pro Hradec.

Více říká hradecká lídryně hnutí ANO Monika Štayrová: „Jednání budou pokračovat až sjednotíme názory v programu. To jsme se dohodli se Změnou pro Hradec. S ODS čekáme na jejich jednání, tam zatím ten posun nebyl. Já trvám na tom, že bych chtěla být primátorkou."

V Hradci Králové ale souběžně o koalici vyjednává i dosavadní primátor Zdeněk Fink. Už v sobotu po volbách se netajil zklamáním z úspěchu ANO v krajském městě a uvedl, že by přivítal koalici bez tohoto hnutí.

Tedy i Hradecký demokratický klub se stranami, které se dostaly do zastupitelstva, jedná.

Čtěte takéKomunální volby 2018

Například ale Změna pro Hradec, která získala tři mandáty si spolupráci s HDK po letech, kdy byla v opozici, příliš představit nedovede. Potřetí do opozice ale zamířit nechce, říká lídr Změny Adam Záruba: „Možná koalice s Hradeckým demokratickým klubem je pro nás prakticky vyloučená. Potom, co jsme tady zažívali těch osm let, tak si tom moc nedovedeme představit. Jednání proběhlo s hnutí ANO, tam jsme si řekli takové základní věci, že bychom se pobavili o programových věcech, co by pro nás bylo prioritou řešit ve městě. Nechce se nám jít potřetí do opozice."

Naopak Piráti, kteří v krajském městě vybojovali 5 mandátů, už dopředu vyloučili jakoukoliv spolupráci s hnutím ANO.

Jaké možné koalice se tedy v Hradci Králové rýsují?

Případná koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec by měla v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu většinu 19 mandátů, kdyby k nim přibyla ještě Koalice pro Hradec, pak by mandátů bylo 22.

A v případě, že by koalici sestavil Hradecký demokratický klub, je ve hře tato varianta: HDK, Piráti, ODS a Kolice pro Hradec, tyto subjekty by měly většinu s 20 mandáty.

Každopádně, jednání ještě nekončí. I dnes jsou na programu další schůzky politiků. Český rozhlas Hradec Králové bude samozřejmě povolební situaci nejen v Hradci Králové dále sledovat.

Vy se můžete podívat jak dopadly komunální volby ve vaší obci či městě na stránkách iRozhlasu.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související