Nové proclení balíčků ze zemí mimo EU vám nákup nejen prodraží, ale také zkomplikuje

19. říjen 2021 08:52

Při nákupu z e-shopu mimo Evropskou unii teď zaplatíme u většiny balíků navíc i DPH. Některé zboží z asijských zemí už nepořídíme tak výhodně jako dosud. Navíc u všech takových zásilek musíme vyplnit i celní prohlášení. Jen některé internetové obchody totiž nabízejí, že to za nás rovnou vyřídí hned při nákupu. Třetí možností potom je - pověřit poštu.

Jitka Fajstavrová z Celního úřadu Královéhradeckého kraje nám přiblížila elektronické celní řízení i změnu, která nastala. Už neplatí, že by zásilky nepatrné hodnoty do 22 eur byly osvobozeny od cla i daně z přidané hodnoty.

Čtěte také

Od 1. října došlo ke změně národní legislativy, která navazuje na legislativu Evropské unie. Byl zrušen limit pro zásilky nepatrné hodnoty 22 EUR, které byly osvobozené od cla i od DPH.
Od tohoto data, kdy je účinná novela zákona o DPH, platí povinnost uhradit DPH u každé zásilky se zbožím u fyzických osob ze 3. zemí. Tedy ze zemí, které nejsou členy evropské sedmadvacítky.

Výjimkou je zboží, u něhož byla DPH zaplacena již na e-shopu v rámci tvz. jednoho správního místa.

V praxi to znamená, že pokud si například z Číny objednáte kryt na mobil, jehož cena včetně dopravy bude 100 korun, zaplatíte 21 korun DPH, pokud si sám zásilku elektronicky prostřednictvím aplikace celní správy vyclíte.

Celní správa (ilustrační foto)

Pokud zplnomocníte k celnímu řízení poštovního doručovatele, zaplatíte dále jím stanovené poplatky za tuto službu, čímž se, samozřejmě, nákup dále o tuto položku prodraží.

Čtěte také

Když si objednáte zboží ze 3. země a budete si ho chtít vyclít sám elektronicky, máte možnost využít pro zásilky v hodnotě do 150 EUR aplikaci „s tzv. superredukovanými údaji" eCep na webu www.celnisprava.cz.

Důležitá je také webová stránka celní správy celnicka.cz, která vás velmi srozumitelným způsobem provede celním řízením u těchto zásilek. Pokud objednáváte zásilky nad 150 EUR nebo podnikatelské zásilky, musíte projít standardním celním řízením.

Pokud by se vám samotným do elektronického celního řízení nechtělo, můžete pověřit Českou poštu. Nebo si zjistit, které zahraniční e-shopy nabízejí zaplacení DPH už při samotném nákupu a vše obstarají za vás.

Pak je důležité jen poznamenat si číslo označené „IOSS", vyplníte ho při elektronickém celním řízení a to se tím znatelně zjednodušší.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související