Palačinky se špenátem 4.4.2009 (kniha: Helena Rytířová - Nedělní menu)

Suroviny:
Palačinkové těsto: 4 vejce, 500 ml mléka, 200 g hladké mouky, špetka soli, 150 g másla

Špenátová náplň: 350 g mraženého listového špenátu, 3 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, 100 g strouhaného ementálu, hotová sýrová omáčka

Postup:
Těsto: Nejdříve rozmícháme vejce s trochou mléka, přidáme po částech mouku a zbylé mléko, až vznikne hladké těstíčko. Těsto zpracujeme šlehačem, aby bylo hladké a bez hrudek.
Rozehřejeme na mírném ohni máslo. Dvě polévkové lžíce přidáme do těsta a promícháme. Na zbylém másle budeme palačinky péci. Pak necháme těsto alespoň 20 minut odležet.

Špenátová náplň: V kastrole rozehřejeme lžíci másla a orestujeme na něm rozmražený špenát. Prolisujeme do špenátu česnek, osolíme a necháme z něj vyvařit přebytečnou vodu. Odstavíme z ohně a počkáme až trochu zchladne. Pak do něj přimícháme nahrubo nastrouhaný sýr.
Velkou pánev se silným dnem rozehřejeme na plotně. Rozlijeme po ní lžíci rozpuštěného másla. Nabereme těsto menší polévkovou naběračkou a vylijeme je na pánev. Pánev pak uchopíme rukou a krouživým pohybem rozlijeme těsto po celém dně. Pracujeme rychle, protože těsto se okamžitě začne smažit. Když se to nepovede, rozetřeme těsto obracečkou po zbytku pánve. Jestliže je naopak na pánvi těsta málo a vzniknou "díry", zakápneme je dalším těstem. Pomocí obracečky se po minutě podíváme na spodní stranu, je-li dozlatova opečená, a palačinku opatrně obrátíme.

Upečené palačinky skládáme do zapékací mísy, každou hned naplníme špenátem a zarolujeme. Když máme všechny palačinky hotové, zalijeme je sýrovou omáčkou a dáme je na 10 minut zapéct v rozehřáté troubě. Je to časově náročné jídlo, proto můžeme na zapékání použít dobrou hotovou omáčku. Také je možné palačinky před zapékáním jen hustě posypat strouhaným sýrem.

Vaříme s Habadějem v sobotu 4.4.2009 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.