Vepřová kapsa plněná hlívou ústřičnou /Vladislava Dejmková/ 22.4.2006

Suroviny:
700 g vepřové kýty, 200 g hlívy ústřičné, 50 g anglické slaniny, 1 cibule, zelená petrželka, sůl, mletý pepř, olej (sádlo), 2 lžíce hladké mouky

Postup:
Nejdříve si připravíme náplň z hlívy ústřičné. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Také houby a anglickou slaninu nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpálíme olej (asi 1 lžíce) nebo sádlo, rozpustíme na něm slaninu a osmahneme cibulku. Potom přidáme houby a opékáme až změknou. Směs necháme vychladnout a potom do ní zamícháme jemně nasekanou zelenou petrželku. Z vepřové kýty si nakrájíme kapsy. Postupujeme tak, že první plátek nedokrojíme úplně dolů, dokrojíme až druhý tenký plátek. Oba spojené kousky masa rozevřeme a lehce rozklepneme. Plátky masa po obou stranách osolíme a opepříme Takto si vytvoříme potřebný počet "kapes", které budeme plnit připravenou houbovou směsí. Na polovinu masového plátku naneseme houbovou směs tak, aby nedosahovala až těsně k okraji, přeložíme a okraje buď sklepneme paličkou na maso nebo spojíme jehlou na závitky. Každou kapsu lehce poprášíme hladkou moukou a rychle osmahneme na rozpáleném oleji či sádle z obou stran. Přeneseme do zapékací misky, přelijeme olejem zbylým po opékání a ještě trochu podlijeme vývarem. V troubě předehřáté asi na 200 stupňů pečeme asi půl hodiny - záleží na velikosti kapes. Podáváme z bramborem a zeleninovou.
Poznámka: Místo hlívy ústřičné můžeme použít i jiné dostupné houby, třeba i sušené. Ty však předem namočíme do vody, aby nabobtnaly.

Vaříme s Habadějem v sobotu 22.4.2006 v 11:15 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ