Neolitickou kamennou zbraň našli archeologové při průzkumu budoucího obchvatu Opočna

29. říjen 2018 11:18

Na trase budoucího opočenského obchvatu už několikátý den pracují archeologové z Muzea Orlických hor. Ti kousek po kousku, s pomocí detektorů i obyčejných motyček a lopat, získávají první nálezy. Běžně jsou to například úlomky keramiky, drobné mince, ale mají už i jeden vzácnější nález. 

Kus kamene vytahuje z pytlíku archeoložka Muzea Orlických hor Martina Beková a vysvětluje, že tohle je zatím ten nejcennější nález: „Našli jsme provrtaný sekeromlat, zřejmě bude neolitický. Což je pro nás bomba, protože tohle období se v našem regionu příliš nevyskytuje. Hrozně se těším, až tam půjdeme po dešti a podíváme se, jestli k tomu ještě nenajdeme nějaké střepy."

Už 1000 let před Kristem bylo okolí Kostelce nad Orlicí osídlené. Dokládají to archeologové

Na poli nedaleko cihelny v Kostelci nad Orlicí probíhá archeologický průzkum

Na poli nedaleko cihelny v Kostelci nad Orlicí pracují lidé s lopatami a motyčkami. Ale nejedná se o zemědělce nebo stavbaře. Jsou to pracovníci archeologického průzkumu. 

A doplňuje: „Pravděpodobně se jedná o zbraň. To zatím ještě nevíme. Dalo se to používat i jako kladivo nebo sekera. Je to ale uděláno na topůrko s provrtaným otvorem, tedy si s tím dali hodně práce."

Dosavadní průzkum zatím nepotvrdil, jestli je to zbraň ze sídliště nebo z pohřebiště. Protože je to první takový nález. Ale naopak běžně tu nacházejí třeba staré mince.

Neolitická zbraň, kterou archeologové našli při průzkumu budoucího obchvatu v Opočně

„Převaha je nějaké 18. a 19. století. Máme tam i pár středověkých mincí. Je tam krásný středověký početní peníz. Ale to jsou všechno věci, které se vztahují k tomu městu jako takovému. Z pravěku jsme zatím našli jen ten zmíněný sekeromlat," říká Martina Beková.

Značná část trasy je už zkontrolovaná. V další práci by pak hodně pomohl déšť. „My teď musíme čekat až naprší a ještě neuschne. Protože suchá hlína strašně špatně vodí signály a jak zlomky keramiky, tak i ty kamenné nástroje jsou špatně vidět, protože na polích je v podstatě prach. Jakmile nám stavba připraví ten poslední úsek, což se ještě nepodařilo, tak jej okamžitě prohlédneme. Určitě stavbu nezdržujeme."

Neolitická zbraň, kterou archeologové našli při průzkumu budoucího obchvatu v Opočně

To kvituje i vedení opočenské radnice, které teď čeká na vydání stavebního povolení.

„Nyní bylo vyvěšeno oznámení o zahájení stavebního řízení na první etapu. V druhé polovině listopadu bude ústní projednání. Tedy pokud nebudou vznešeny žádné námitky, tak by potom už město mělo vydat i stavební povolení a mělo by se začít," říká starostka Šárka Škrabalová z Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst.

A potvrzuje, že Opočno obchvat potřebuje opravdu co nejdříve: „Přiznám se, že průjezd přes náměstí v Opočně v této době je problém, už nám praskají i domy, lidé jsou z toho nervozní. Tedy je to jedna z nejdůležitějších věcí, která je teď na pořadu dne a rádi bychom ten obchvat měli co nejrychleji hotový."

Pokud vše půjde podle plánu, první stavební práce by mohly začít na konci listopadu.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související