Není müsli jako müsli. Mysli a vyber to správné

7. listopad 2016
Zlatá rada

Müsli patří mezi zdravé potraviny? Velmi záleží na ingrediencích, které výrobci do müsli přidávají. Jana Dostálová - odborná garantka iniciativy "Vím, co jím a piju" - redaktorce Kristýně Štanderové poradila, jak si správně vybrat. Všímejte si, kolik müsli obsahuje cukru. Čím víc obsahuje cukru, tím víc se stává méně zdravou potravinou. Některá směs obsahuje až 40 procent cukru a to je opravdu už velké množství. Dalším kritériem je obsah vlákniny. Ta je zejména v ovesných vločkách. A také v celozrnných obilovinách. Tedy vybírejme si celozrnné müsli. Čím vyšší podíl celého zrna, tím je vyšší i podíl vlákniny, vitamínů i minerálních látek.

Jak zbavit nůž rezavých skvrn
Napsala nám paní Kateřina z Opočna, co se jí doma osvědčilo. Když se na ostří nože udělají rezavé skvrny, zapíchne ho na noc do cibule a je vyčištěno. A potom taky ještě radí, že přišla na to, že poškrábaný nábytek jde docela snadno opravit pastelkami - voskovkami.

Tip na uvolnění dutin při rýmě
Máme tu jeden aktuální tip od paní Blanky - přímo pro toto období: když vás trápí rýma, smíchejte šťávu ze zázvoru s vodou, zahřejte, namočte v tekutině kapesník a přiložte si na nos a na čelo. Mělo by vám to uvolnit dutiny.

Jak jednoduše vyčistit hřeben
Praktický a jednoduchý tip nám poslal pan Ivo z Chlumce nad Cidlinou. Když chcete vyčistit hřeben, dejte ho do ponožky nebo jiného povlaku, vložte do pračky a vyperte ho s prádlem.

Jak se zbavit skvrn na kachličkách
Vyzkoušejte radu paní Lídy: po vyčištění obklady jemně potřete lněným olejem a vyleštěte měkkým hadříkem. Pak se lesknou a netvoří se na nich ani skvrny od vody.

Chleba jako čistič
Naše babičky neznaly mnoho chemických čističů , používaly většinou to, co bylo po ruce. Třeba obyčejný chleba byl výborný čistič, jak z vyprávění Heleny Vostrovské zjistila Jiřina Mužíková. Střídou chleba můžete úspěšně vyčistit například olejomalbu. Nebo také ošahanou a zašpiněnou zeď. Střídu si naberete do dlaně a kruhově ji roztíráte.

Na co si dát pozor při nákupu marmelád a džemů
Pokud tyto potraviny nakupujete, Jana Dostálová - odborná garantka iniciativy "Vím, co jím a piju" vám poradí, na co si dát pozor. Natáčela redaktorka Kristýna Štanderová. Vybírejte podle druhu ovoce a také podle množství ovocné sušiny. Výrobky by měly mít kolem 40 procent této ovocné sušiny. Když najdeme ve složení pektín nebo tzv. éčko, které odpovídá pektínu, tak to není problém. Ale jinak se do tepelně opracovaných výrobků žádné konzervanty nedávají. Ale mohou tam být barviva. Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Marmeláda je vyrobená pouze z citrusů, džem pak z ostatního ovoce. A aby to nebylo tak jednoduché - pokud džem obsahuje kousky ovoce, je džem extra.

Marmeláda

Jak vyživovat pokojové rostliny
Napsala nám paní Eva z Holohlav, jak vyživuje rostliny, které má doma. Můžete to vyzkoušet. Rozdrťte vaječné skořápky, zalijte vodou a nechte několik dnů vyluhovat. Paní Eva slyšela, že takový roztok obsahuje nerostné látky vhodné pro zalévání květin, a ho občas takto použije.

Jak využít bylinky na podzim pro utužení zdraví
Podzim a nadcházející zima, je období, kdy musíme více myslet na svoje zdraví. Buď si můžeme jednoduše koupit vitamíny, nebo vyzkoušet něco přírodního. A na to je odborník Jaroslav Černý z Opočna. Mezi bylinkami ho zastihla redaktorka Jana Tomková. Víte co je rýmovník? Je to rostlina, kterou můžete pěstovat doma. Můžete z něj udělat čaj, nebo jen rozdrtíte list a při rýmě jej čicháte a rýma odchází. Dále je to domácí žen-šen nebo-li kalísie vonná, zpevňuje cévy, léčí zaludeční vředy, má protisklerotický účinek. Rostlinu pěstujeme přes léto venku, má ráda teplo. A přes zimu ji máme v bytě. Výhonky kalísie dáte na tři dny do ledničky a potom je macerujete v lihu. Asi tři týdny. A potom můžete užívat.

Rada na jak udělat krutony (opečené kostičky housky nebo chleba) do polévky bez oleje
Napsala nám paní Markéta, jak dělat takzvané křupinky do polévky jinak než na oleji na pánvi. Stačí je dát na plech na pečící papír a do trouby a nemusíme použít vůbec žádný omastek. Jen to chce občas kostičky prohrnout a hlídat čas, protože jsou hotové za pár minut.

Jak odstranit skrvny od ovoce z bílého oblečení
Rada od paní Mirky z Hradce Králové. Osvědčilo se jí - zakápnout flíček na chvíli savem a pak dát normálně vyprat. Děkujeme za radu.

Jednoduchý trik pro kuchařky jak dostat tvaroh ven z misky
Vezmeme tvaroh, otočíme jej dnes vzhůru a dno misky nebo kelímku propíchneme vidličkou, nebo něčím ostrým, co máme zrovna po ruce. To samé můžeme udělat i s jogusrtem. Celý obsah krásně vyjede ven, a obal zůstane čistý. Naše pravidelná posluchačka paní Bednářová se v radiokavárně potkala s Lucií Peterkovou.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.