Nemocnice Královéhradeckého kraje zavádějí rozsáhlejší opatření kvůli koronaviru

17. březen 2020

Zvyšující se počet infikovaných lidí onemocněním COVID-19 na území ČR nutí krajské nemocnice k novým opatřením, které pomohou před nákazou ochránit zdravotníky a tím umožní udržet chod nemocnic. Zároveň se krajské nemocnice začínají připravovat na situaci, kdy se kvůli vysokému počtu nakažených lidí zapojí do péče o tyto nemocné. 

Čtěte také

Nejzásadnějším krokem tohoto týdne je zrušení všech plánovaných neakutních zákroků a operací a také péče v ambulantních poradnách, kterou je možné odložit, a to napříč nemocnicemi Královéhradeckého kraje.

Toto opatření se netýká onkologických pacientů, u nichž bude poskytovaná péče pokračovat nadále ve stejném režimu. Výjimka se rovněž vztahuje na porody a akutní stavy.

O tyto pacienty budou nadále nemocnice pečovat v plném rozsahu

Opatření začíná ve všech nemocnicích Zdravotnického holdingu královéhradeckého kraje platit ve středu 18. 3. 2020, některé nemocnice k tomuto kroku přistoupily již začátkem týdne.

Čtěte také

„Rádi bychom docílili stavu, že všichni zdravotníci pečující o pacienty v našich nemocnicích budou během celé své směny používat ochranné roušky. Nemocnice se ale stále potýkají s nedostatkem zdravotních prostředků, proto jsem rád, že radní jednomyslně podpořili snahu obstarat nezbytné respirátory pro náš zdravotnický personál nejen v nemocnicích, ale i pro ambulantní lékaře a stomatology, a v neposlední řadě rovněž personál v sociálně - zdravotním sektoru nákupem těchto prostředků z USA." Popsal způsob řešení Královéhradeckého kraje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar z TOP 09.

Mezi další opatření, která se v nemocnicích postupně zavádí, je omezení počtu vstupů do nemocnic a měření teploty přicházejících pacientů.

Čtěte také

V nemocnicích se přistupuje také k omezení hromadného stravování, či rozdělení personálu na jednotlivých odděleních na týmy, které budou sloužit ve směnách, aby v případě karantény nebylo nutno uzavřít celé oddělení.

„Za spolupráci s FN HK při koordinaci péče spojenou s nákazou koronarovirem odpovídá v každé z nemocnic vybraný lékař. Ředitelé nemocnic připravují vyčleněná oddělení pro pacienty u kterých je podezření na onemocnění. Případy prokázaných onemocněni COVID-19 jsou nyní nadále v péči infekčních oddělení, v našem případě infekční kliniky FN HK," popsala Ing. Ivana Urešová, předsedkyně představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.

Změny nastávají také u odběrů dárců na našich transfuzních odděleních

Dárce žádáme, aby sledovali webové stránky jednotlivých nemocnic, kde jsou o aktuálním stavu a podmínkách odběrů informováni.

Nemocnice Královéhradeckého kraje také s vděčností přijímají pro své pacienty ručně šité roušky věnované dárci.

autor: baj | zdroj: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a.s.
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.