Některým křížkům a sochám v Bartošovicích v Orlických horách hrozí zřícení. Letos se dočkají oprav

4. únor 2022 08:22

Některé drobné sakrální stavby v Bartošovicích v Orlických horách jsou v havarijním stavu. Několika sochám a křížkům dokonce hrozí zřícení. Po obci a jejím okolí jich jsou desítky, opravy se ale dočká jen několik z nich. První na řadě bude sousoší Nejsvětější Trojice na Zemské bráně. 

Spolu s nezávislým starostou Bartošovic v Orlických horách Lubošem Tylšem jsme se tak trochu doklouzali k jednomu pomníčku.

Čtěte také

Ovšem po cestě, když jsme sem přijížděli, bylo vidět u cest víc. „Teď jsme u sousoší Nejsvětější Trojice na Zemské bráně, které je poměrně velké a monumentální. V současnosti je zde umístěno pouze jeho torzo. Letos chceme tohle sousoší restaurovat a vrátit mu původní krásu.“

„U těchto soch tady na horách je zvláštní, že vlastně ty německé domy zmizely a tyhle sakrální stavby zde zůstaly osamělé, jako pomníky a připomínky minulosti.

Takže v okolí místa, kde právě stojíme, byla původně vesnice? „Přesně tak, tady stála osady Ostrovy. Bartošovice v Orlických horách mají celkem šest katastrů, spoustu opuštěných míst. My žijeme většinou jen v Bartošovicích, jako centrální obci, ale je tady spousta opuštěných míst po lesích, kde lidé dříve bydleli. A dnes po nich zbyly jen takové kamenné připomínky.

Kolik takových pomníčků se v okolí nachází?

„Máme i knihu dokumentující všechny tyto pomníky. Je jich několik desítek a jsou rozesety na velké ploše. Hodně cenné sochy jsou v Neratově, ty by si již také zasloužily restaurování.

Některé drobné sakrální stavby v Bartošovicích v Orlických horách se dočkají oprav

„A u těch, které jsou na pozemcích obce, chceme začít. Postupně se prostě dobrat toho, aby tyto drobné památky nezmizely a zůstaly zachovány pro další generace. A dál dotvářely krásu zdejší přírody.

Čtěte také

Proč jsou pro tuto oblast důležité? „Myslím si, že takovým zajímavým způsobem dotváří krajinný ráz. Jednak jsou připomínkou minulosti, lidí, kteří zde žili, věřili v něco, co je nad nimi. Něčemu, čemu se zodpovídali nebo co jim dávalo smysl.

„A z nějakého důvodu věnovali své prostředky a úsilí, aby tady tyto sochy vybudovali. A dnes, když už tady tito lidé nejsou, tak je na nás, abychom se o to jejich dědictví dál starali, dodává Luboš Tylš.

Pokud se obci podaří získat patřičné finanční prostředky, tak by mohla oprava sousoší Nejsvětější Trojice na Zemské bráně začít ještě v tomto roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související