Nejhorší je hubnout špatně. Říká dietoložka Kateřina Cajthamlová v rámci projektu 6+1
Pátečním hostem v našem Radioklubu za účasti diváků a posluchačů byla 26. února po 10. hodině lékařka, internistka a psychoterapeutka, moderátorka televizního pořadu Jste to, co jíte - Kateřina Cajthamlová.
Jméno Kateřiny Cajthamlové asi znáte. Internistka, která vstoupila i do mediálního světa jako mentor stravování.
A co je oblíbeným jídlem známé popularizátorky zdravé výživy?
Snad nejraději má syrové ryby, například tatarák z lososa nebo tuňáka. I kvůli tomu má velmi blízko k asijské kuchyni.
Kromě japonského suši si tak pochutnává třeba i na „číně“ z krůtích prsou se spoustou zeleniny, bambusových výhonků a hub šitake.
Ale podle Kateřiny Cajthamlová neexistují zdravé a nezdravé potraviny.
Nejhorší je začít hubnout špatně.Kateřina Cajthamlová
„Každá surovina, dokonce i voda, může být škodlivá. Záleží na konzumentovi, frekvenci a dávce. A hodně taky na pocitu viny, který si sami navozujeme. To je to nejhorší,“ tvrdí dietoložka a psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová.
Podle ní není důvod vyhýbat se některým potravinám. Tedy pokud je člověk zdravý.
Nejvíc nás, Čechy, prý ohrožuje spěch a stres, který si navíc sami vytváříme. „Nepravidelný jídelní režim je jeden z největších problémů,“ dodává Kateřina Cajthamlová.
A tak ji veřejnost vnímá jako přísnou lékařku, která nekompromisně hodnotí nezdravý jídelníček.
Její specializace má ale širší záběr, a když se s ní pustíte do hovoru, zmíněnou přísnost mírní docela svérázným smyslem pro humor.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.