Napřed bude moře koncertů, opravdové moře přijde na řadu až koncem léta, směje se Jaroslav Svěcený

1. červenec 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:04 Letní plány houslisty Jaroslava Svěceného
  • 05:18 Rozhovor s hercem a hudebníkem Petrem Vondráčkem
  • 08:57 Dresscode na léto s módní návrhářkou Jitkou Šedovou
  • 13:53 Kožní lékařka Romana Macháčková a rady na dovolenou 
  • 19:12 Co zabalit do kufru při cestě na exotickou dovolenou poradí kadeřnice Petra Korelová Koppová 
  • 23:57 Hlasování v oblíbené rozhlasové anketě Šarmantní osobnost roku

Jaké bude léto houslisty Jaroslava Svěceného? Cestovatelské, dovolenkové nebo pracovní?
Je šarmovitě pracovní. Koncerty a letní festivaly. Dovolená bude až na konci léta, do té doby bude moře práce a koncertů. Já jsem rád, že se koncertování krásně rozeběhlo i u nás v České republice.

Koncert mne nabíjí. Protože tam mám pocit, že si energii s divákem předáváme navzájem. Já se na to těším, je to forma terapie.
Jaroslav Svěcený, houslista

Jsem hrdý na to, že jsem osoba samostatně výdělečně činná. Takže musím mít stále nějaké nápady. Posluchači ode mne chtějí každý rok jinou dramaturgii a jiný repertoár. Samozřejmě klasické věci zůstávají, ale já potřebuji mít i vnitřně pocit, že těm posluchačům přináším nové náměty, další zajímavé skladby. Je to takový hnací motor.

Čtěte také

Já mám celoživotní hnací motor historické hudební nástroje. Takže ty do toho také vždy nějakým způsobem zapojím. A to si myslím, že zaujme i laika. Je to podobné, jako když člověk přijede do Paříže a jde se podívat do Louvru. Nemusí rozumět obrazům, ale řekne si, tak tohle je prostě boží nádhera. Vyvolává to emoce, podobně jako hudba.

Nejhorší je, když člověk nic nevymýšlí a hraje sterilně. To si myslím, že si pak posluchač může cestu na koncert klidně ušetřit. Člověk jde na koncert proto, aby si ho užil. A já jsem tam od toho, aby si ho užil co nejlépe. Takže se pokaždé moc snažím.

Máme takové moto: myslete na druhé, ale nezapomínejte ani na sebe, zdraví máte jen jedno. Co vaše zdraví? Občas člověk musí zvolnit, aby načerpal nové síly.
Tak teď doufám, že neposlouchá moje maminka. Protože by hned řekla: vidíš to, už i v rozhlase se tě na to ptají. Ale je pravda, že některé věci jsem musel trošku zbrzdit, protože už jsem byl v něčem neřízená střela. Tedy některé aktivity jsem maličko utlumil. Ale pořád si myslím, že i tak jich je dost.

Čtěte také

Mě ale každý koncert naplňuje, z jednoho prostého důvodu. Vysvětlím to jednou větou. Není to o tom, že se fyzicky vyčerpám. Spíše se vyčerpám třeba tím, že jedu na koncert na Moravu 400 kilometrů tam a potom zase za volantem zpátky. Ale ten samotný koncert mne nevysiluje.

Koncert mne naopak nabíjí. Protože tam mám pocit, že si energii spolu s divákem a posluchačem předáváme navzájem. Já se na to těším, protože to je forma terapie.

Ale jsou aktivity, takové ty organizační a podobně, které, přiznávám, utlumuji. Protože není možné být od rána do večera v plné pohotovosti. Musím také trošku myslet na to, že bych měl mít klid a občas úplně vypnout. Je pravda, že ještě nedávno jsem byl nonstop zapnutý a to opravdu nejde. Takže na konci srpna bude dovolená a moře.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související