Náchod pořídil dva sklopce na odchyt toulavých koček. Zvířata po vykastrování znovu vypustí do ulic

5. srpen 2020 09:29

V Náchodě bude městská policie nově odchytávat toulavé kočky. Radnice pořídila odchytová zařízení, zvířata po vykastrování vrátí zpátky na ulici. S odchytem začnou strážníci v nejbližších dnech.

„Máme vytipované tři lokality a čekáme, jestli jsou ještě na území města Náchoda nějaké další," říká velitel náchodských strážníků Petr Valica.

Čtěte také

Momentálně čeká, jestli lidé další místa, kde se toulavé kočky vyskytují, nahlásí.
„Byli bychom rádi, aby nám občané uvedli počet koček v lokalitě, jestli tam jsou koťata nebo i dospělá zvířata a také jestli jsou kočky nemocné nebo zdravé."

Cílem je zabránit nekontrolovatelnému množení koček. Odchycená zvířata proto strážníci odvezou na kastraci, následně je ale vrátí zpátky na ulici.
„Dáme je zpět na místo, kde byly odchyceny. Protože pokud bychom chycenou kočku vypustili na jiné místo, tak tu její původní lokalitu by obsadila jiná divoká kočka a to místo by se jich nezbavilo. Dojde prostě k tomu, že tam budou jiná zvířata, která ale nebudou kastrovaná."

Kočky ví, že jsou lidé přátelé

V Náchodě je celá řada lidí, kteří se o toulavé kočky starají a chodí je krmit. S radnicí ale zatím spolupracovat nechtějí, o zvířata totiž mají strach.

Čtěte také

„Já mám obavu z toho, že ta kočička nebude ošetřena tak, jak bychom si my představovali. Že ji například vykastrují jiným způsobem, než který je vhodný pro plaché kočky, které se mají hned vypustit ven," říká například Romana Linhartová, která v Náchodě o toulavé kočky pečuje poslední čtyři roky.

Také proto odmítla strážníkům ukázat místo, kde kočky krmí a kam by tím pádem bylo ideální umístit odchytové sklopce.
„Mám obavu, že veterinární ordinace se kterou má město smlouvu, nebude postupovat tak, jak bych si já přála nebo představovala. Aby to bylo pro ta zvířata bezpečné."

Své podněty, připomínky a nápady k tomuto tématu můžete zasílat na e-mail: zvirata@mestonachod.cz
V naléhavých případech se obracejte neprodleně na Městskou policii Náchod na bezplatnou linku 156.

Velitel městských strážníků na společné schůzce slíbil, že podmínky kastrace zjistí. A na městě následně bude, jestli se je případně pokusí změnit. Je tak možné, že milovníci koček nakonec s radnicí spolupracovat začnou.

Spustit audio

Související