Náchod chce získat do vlastnictví areál bývalých lázní v Bělovsi. Majitel ho nabídl městu k odkupu

10. březen 2021 10:35

Město Náchod usiluje o odkup bývalých lázní v místní části Běloves. Jednomyslně pro jsou všichni radní. Areál o rozloze zhruba 25 tisíc metrů čtverečních  městu nabídly Priessnitzovy léčebné lázně, které jsou aktuálním vlastníkem. Náchodu se tak otevírá i cesta k oblíbené minerálce Ida.

Čtěte také

Kdysi oblíbené Běloveské lázně chátraly od poloviny devadesátých let. Největší změnu zažily díky aktuálnímu majiteli. Ten s nimi měl velké plány, z těch ale sešlo.

„Současná finanční situace v lázeňství je tak nepříznivá, že jsme museli přehodnotit veškeré investiční plány a od tohoto velkého, finančně nejnáročnějšího projektu, který před námi stál, jsme museli ustoupit," vysvětluje ředitel Priessnitz léčebných lázní Roman Provazník.

Areál v Bělovsi se v posledním roce změnil k nepoznání. Zmizely nejvíc poničené budovy, lépe vypadá i přilehlý park.

„Z těch původních staveb tady zůstal dům, ve kterém bylo ředitelství a zároveň historická kolonáda ve které je umístěno také původní historické pítko pro Idu," říká místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka z ČSSD.

Právě minerálka Ida přitom byla jedním ze symbolů původních lázní. Její vrty jsou součástí pozemku, který radnice může odkoupit, patří ale státu.
„Pokud se nám podaří pozemek a celý tento areál získat, tak budeme určitě jednat se státem o tom, abychom ty vrty mohli odkoupit."

Vedení města Náchoda teď počká na znalecký posudek, následně začne vyjednávat o odkupu pozemku, budov i prameníku minerálky. Rozpočet města s takovým obchodem nepočítá, radnice by si tak peníze s největší pravděpodobně půjčila.

Čtěte také

„S největší pravděpodobností využijeme nabídky bankovních domů na takzvaný kontokorent, který budeme moci využívat tak, abychom neomezili vlastní investice, ale současně dlouhodobě nezatížili finančně město," říká starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD. Komentovat případnou kupní cenu, stejně jako současný majitel, nechce.

Pro město je ale podle něj případná dohoda mimořádnou příležitostí, stejně mluví i místostarosta Jan Čtvrtečka.
"V podstatě mávnutím kouzelného proutku bychom tady mohli začít stavět."

Původní lázně bude možné provázat s nedalekým areálem, do kterého Náchod v minulých letech investoval zhruba 50 milionů korun.
„Tady v areálu starých lázní by měly vzniknout léčebné ambulantní pavilony. Z nich se potom budou moci lidé dostat podíl řeky přes nový most do Malých lázní, kde bude součást léčebné kúry v podobě pitné kúry na kolonádě nových pítek."

Pokud Náchod areál koupí, nové budovy plánuje vybudovat z vlastních peněz, provozovat by je ale měl soukromý investor. Jaký by to byl, zatím jasné není.

Spustit audio

Související