Na zámku v Opočně obnovují restaurátoři hostinské pokoje, sloužící jako zázemí pro rodinu knížete

1. březen 2024 08:02

Pracovníci státního zámku Opočno na Rychnovsku připravují areál na novou turistickou sezónu, která začne už za několik týdnů o Velikonocích. Práci mají na zámku aktuálně i restaurátoři, kteří obnovují hostinské pokoje. Ty dříve sloužily jako zázemí pro rodinu knížete.

Čtěte také

Jsem v jednom z hostinských pokojů zámku v Opočně a jdu za restaurátorkou Zuzanou Kuřátkovou. Ta má v ruce malou mističku s vápenným štukem a stojí u stěny, která je na první pohled hodně popraskaná. „Můj postup je právě takový, že doplním onu prasklinu vápenným štukem, který tam původně patřil.“

„V tuhle chvíli si to musím namočit, jak říkali mí učitelé na škole, hřebíky jsou pro zedníka voda, protože vápno se váže vodou. Takže o vždy předmáčím a pak doplňuji do těch malinkých mikrotrhlinek vápenný štuk, který má složení jen čisté, hašené vápno s jemným pískem, vysvětluje Zuzana Kuřátková.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Praskliny jsou poměrně velké, pro restaurátora to je však téměř jako hodinářská práce. „Je to tak. Jde o to, že ta malba je dělána vodorozpustnou technikou, což v tomto případě jde o nějakou temperu. Takže my musíme zcela minimalizovat zásah vlhkostí do malby. Proto se postupuje pomaličku a velmi precizně. Aby se ten nový materiál dostával opravdu jen na místa, kam patří.

Společně obdivujeme květinové malby, hned vedle jsou modrobílé pruhy, které vypadají jako tapeta. „V tuto chvíli je to již plošně vyčištěné a zafixované tak, aby se malba nestírala. Tedy to, co vidíte, a není bez nějakých zjevných mechanických poškození, tak ta malba bude už v tomto stavu prezentována budoucím generacím dál.

Čtěte také

Jdu se ještě podívat za dalším restaurátorem, který pracuje naproti, v druhém rohu místnosti. Lukáš Motejl stojí u velikých kachlových kamen. „Jsou to tři metry vysoká, válcová, empírová, kachlová kamna. Částečně je restauruji, protože jsou zde nějaké dřívější nepůvodní zásahy. Ale převážně se jedná zejména o čištění a zpevňování nesoudržných částí. A závěrečné spárování.

V obou hostinských pokojích opočenského zámku skončí restaurátorské práce zhruba v polovině března. Následně začnou pracovníci zámku pokládat koberce a na konci března se oba hostinské pokoje, stejně jako celý státní zámek, otevřou veřejnosti.

Spustit audio

Související