Na východě Čech přibyla vlčí teritoria. Kromě Náchodska jsou v Krkonoších i v Orlických horách

28. únor 2024 10:28

V Královéhradeckém kraji přibývá míst, kde se objevují vlci. Už tradiční tři smečky v Broumovském výběžku doplnily dvě smečky v Krkonoších a stejný počet v Orlických horách. Většinou se zčásti pohybují i v sousedním Polsku. Za minulý rok úředníci na území kraje evidují víc než sedm desítek nahlášených útoků vlků na hospodářská zvířata, další zaznamenali už i letos.

Čtěte také

„Vlci se objevují v oblastech, kde chovatelé zatím nejsou připraveni,“ říká expert na problematiku velkých šelem z Mendelovy univerzity Miroslav Kutal.

Vlci se podle něj postupně rozšíří na velkou část území Česka. „Očekáváme, že ten trend bude podobný jako je v sousedních státech, v Německu nebo Polsku. Kde je růst počtu vlků v podstatě exponenciální, do té doby, dokud jsou k dispozici vhodné biotopy pro tato zvířata.

Podle Miroslava Kutala zhruba 95 procent potravy vlků stále tvoří volně žijící zvěř.

Čtěte také

Přesto stát za minulý rok vyplatil chovatelům v Královéhradeckém kraji za škody způsobené vlky víc než 2 miliony 600 tisíc korun. „Vlci jsou inteligentní zvířata. Takže pokud je někde snadno dostupná kořist, stádo, které není dostatečně zabezpečeno, tak je velká pravděpodobnost, že se tam vlci mohou znovu vrátit.

Nejvíce útoků vlků je v kraji stále v Broumovském výběžku na Náchodsku. Naposledy před pár dny uprostřed obce Vernéřovice zabily šelmy jehně, když překonaly elektrický ohradník. Šlo o zvíře drobné chovatelky, která má jen několik ovcí.

Farmář Tomáš Havrlant jich má ve stejné obci 130 a za minulý rok nepřišel ani o jedno zvíře. Ovce přes sezónu na noc zavírá do jedné ohrady s vysokým železným plotem. „Je to mnohem náročnější na organizaci chovu, je to pracnější, ale především mám mnohem horší výsledky. Protože, zejména v letních měsících, když by se ovečky přes noc pásly, tak já je zavřu do omezené ohrady, kde se tolik nepasou.

Čtěte také

Ovce tak nemají přírůstky a další problém je podle Tomáše Havrlanta z plemenářského hlediska. „Nemůžu mít to stádo rozdělené podle potřeby. Mladé beránky, jehničky, matky, všechno to mám pohromadě. Pak mi vlastně skáčou beránci na svoje tety a sestry. Tak to být nemá.

Problémy mají také chovatelé skotu. Po útoku vlků často přichází o nově narozená telata, zajistit pastviny je pro ně navíc mnohem složitější.

„Ochrana krav, nebo hlavně čerstvě narozených telat, je v porovnání s ochranou ovcí podstatně náročnější, protože se jedná zpravidla o velmi rozsáhlé pastviny, říká Petr Kafka ze Správy CHKO Broumovsko.

Postupně ale podle něj i dalších ochránců přírody přibývá farmářů, která si svá stáda před vlky lépe chrání.

Spustit audio

Související