Na travnatých plochách v Hradci Králové je čím dál víc obrazců. K čemu je mozaiková seč dobrá?

27. květen 2020 10:23

Technické služby v Hradci Králové nechávají čím dál víc travnatých ploch ve městě růst - a když už sekají, vždy jen část daného trávníku. Kolečka, čtverečky, spirály nebo nápisy nevznikly proto, že by zaměstnanci Technických služeb neměli co dělat a zaháněli nudu. Mozaiková seč má svůj význam a důvod. 

Jsme na prostranství mezi domy v hradeckých Malšovicích a mistrová Technických služeb Petra Dvořáková má jasno, jak bude plácek za chvíli vypadat.
„Tady uděláme takovou kapku a na druhé straně spirálu. Jakoby šneka. Aby to bylo různorodé a hezky přírodní."

Čtěte také

Podle náměstka ředitele Daniela Jeřábka ale není design tím nejdůležitějším.
„Ony obrazce jsou relativně jednoduché, nejsou nijak rozměřované, vše musí proběhnout rychle, abychom zachovali produktivitu práce. Mozaiková seč, to je způsob, jak podpořit biodiverzitu. Část travnaté plochy se ponechá stát, aby mohly rostliny vykvést, mohl se v nich ukrývat hmyz a mohl dokončit svůj vývojový cyklus."

V principu je tedy jedno, jaké obrazce v trávníku vzniknou, na druhou stranu ale lidé z Technických služeb vědí, že se na ně lidé z okolních paneláků budou dívat z výšky, takže určitý řád to přeci jen má a je to potřeba aspoň trochu připravit.

„Přijedeme na plac a já okouknu jak ta plocha vypadá a jak je velká. A zda je to náročné pro sekačku. Dám jim ráno mapku, aby vynechali tato narostlá místa a udělám nějaké styčné body," říká Petra Dvořáková.

A pak už je to na zkušenosti a představivosti toho, kdo za volantem traktůrku sedí.

Čtěte také

V tomhle případě to je Jan Kotyk, mimochodem autor mozaikové seče s poděkováním zaměstnancům Fakultní nemocnice v Hradci Králové, která se v Hradci stala velmi populární. Právě písmena „FN" a záchranářskou hvězdu života zvládl poměrně rychle.

„Celý ten plácek trvalo posekat asi dvě hodinky. Kdybych to měl sekat celé, tak by to trvalo asi půl dne."

Mozaiková seč tedy nezdržuje a na produktivitě práce neubírá, i když by to tak na první pohled mohlo vypadat - ušetří se čas, který by jinak sekačka strávila úpravou těch částí, které zůstávají v původním stavu. Do výroby obrazců se nemůže pustit každý.

Čtěte také

Jan Kotyk má v hlavě GPS, směje se Daniel Jeřábek. Navíc musí i samotná prostranství dobře znát.
„Je to potřeba. Zrovna jsme na místě, kde támhle hydrant. Tam jsme při své první seči hned zničil sekačku."

Technické služby se snaží mozaikovou seč zavést sice v menších plochách, ale na co největším počtu míst ve městě. A ohlasy lidí jsou podle Daniela Jeřábka pozitivní - i když tu a tam někdo zavolá a stěžuje si, že kus trávníku zapomněli posekat. Nezapomněli. Šlo o záměr.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související