Na pražském Výstavišti dnes začne čtyřdenní veletrh Svět knihy

24. duben 2003

V Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti začíná dnes mezinárodní veletrh Svět knihy. Secesní palác bude po čtyři dny patřit zejména Africe a jejím spisovatelům - moto devátého ročníku veletrhu je Dialog mezi kontinenty. Seznámit se s africkou literaturou mohou čtenáři i prostřednictvím překladů, které čeští nakladatelé připravili k vydání právě na veletrh.

Na návštěvníky veletrhu čeká 518 vystavovatelů, z toho 285 zahraničních. Kromě návštěvy 220 jejich stánků pořadatelé nabízejí denně desítky doprovodných programů, besed, autogramiád a autorských čtení. Do Prahy přijede více než 40 zahraničních spisovatelů, mezi hosty z Afriky budou i tři, jejichž knihy jsou na seznamu stovky nejlepších knih 20. století.

Těmto dílům je letos věnována centrální expozice veletrhu. Doplní je hračky vyrobené africkými dětmi, fotografie z Afriky i africké umění ze sbírek Náprstkova muzea. Další výstavy představí české překlady africké literatury, nejkrásnější české knihy roku 2002, knihy nominované na cenu Magnesia Litera i na další ocenění tradičně udělovaná v rámci veletrhu. Dnes bude uděleno první z nich - cena za nejlepší fotografickou publikaci roku.

Devátý ročník je pro návštěvníky novinkou v tom, že i první den je určen široké veřejnosti, nikoliv jen odborníkům jako dříve. Nejvíce pořadů se ale tradičně uskuteční v pátek a v sobotu.

Spustit audio