Na Náchodsku kvetou jabloně, ovocnáři k sadům přesunují včely pro co nejlepší opylení stromů

6. květen 2023 07:47

Ovocnáři z Dolan na Náchodsku se snaží zajistit co nejkvalitnější opylení jabloní. Stromy začínají v oblasti právě kvést. Požádali proto o pomoc včelaře, kteří své úly přivezli přímo k sadům. Včel se ale podařilo sehnat méně, než by bylo potřeba. 

Čtěte také

„Paní Michálková, tady máte poslední včely, které jsem mohl přivézt.“ Do sadů s jabloněmi na Náchodsku právě včelař Václav Špaček přivezl poslední část svých mobilních včelstev. „To jsou včely, se kterými kočujeme záměrně za snůškou. Díky velkým plochám sadu, který pokvete, tak tady bude bohatá snůška květového medu.“

Zemědělské družstvo Dolany má zhruba 180 hektarů ovocných sadů, k opylení se podařilo sehnat 80 včelstev. Podle vedoucí závodu ovocnářství Kristýny Michálkové by jich bylo v ideálním případě potřeba asi čtyřikrát tolik. „Pro kvalitní opylení ovocných stromů, zejména jádrovin, je zapotřebí jedno až dvě včelstva na hektar sadu.“

Čtěte také

Zemědělci přitom za přistavení včelstev v době květu nabízeli i odměnu, ani to ale nestačilo. Řada včelařů totiž možnost převozu včelstev nemá, další o ně přišli. „Bohužel, letos si řada včelařů stěžuje na velké úhyny ve včelstvech,“ dodává Kristýna Michálková.

Ovocnářům tak nezbývá než doufat, že k opylení jabloní a dalších ovocných stromů pomůže včelám i další hmyz a také příznivé počasí.

Spustit audio

Související