Na Jičínsku si muž se zákony rozhodně hlavu nelámal. Řídil v zákazu a navíc pod vlivem drog

12. únor 2020 10:13

O tom, že není radno brát na lehkou váhu rozhodnutí soudů a samotné dodržování zákonů, se mohl v úterý 11. února 2020 krátce před dvanáctou hodinou polední přesvědčit čtyřiačtyřicetiletý řidič osobního motorového vozidla Opel Corsa.

Muže se mezi obcemi Běchary a Běchárky na Jičínsku rozhodla zastavit policejní hlídka. Při následné kontrole vyšlo najevo, že řidič má z rozhodnutí Městského úřadu v Novém Bydžově vysloven do roku 2021 zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel.

Tím to však celé neskončilo

Vše vyvrcholilo provedeným orientačním testem na návykové látky, který byl pozitivní na Amfetamin/Metamfetamin. Následné lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu pro zjištění míry ovlivnění návykovou látkou řidič odmítl.

V okrese Jičín se za poslední dny jedná už o druhý obdobný případ

Ve zkráceném přípravném řízení tak policisté muži sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu v případě prokázání viny hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

O jeho přestupkovém jednání v podobě řízení pod vlivem návykových látek a odmítnutí lékařského vyšetření rozhodne příslušný správní orgán, kde mu v případě prokázání viny hrozí opět několikaměsíční zákaz řízení všech motorových vozidel a vysoká peněžitá pokuta.

Řízení pod vlivem drog je přinejmenším stejně nebezpečné jako řízení vozidla pod vlivem alkoholu. V obou případech je takový řidič velkým nebezpečím pro ostatní účastníky silničního provozu. Čím je hladina alkoholu nebo návykové látky u řidiče vyšší, tím menší je řidičova schopnost své vozidlo ovládat. Na odhalování těchto řidičů se jičínští policisté zaměřují v rámci dopravně bezpečnostních akcí, ale i v rámci běžného dohledu nad silničním provozem.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související