Náchod bude mít poradnu pro drogově závislé. Z jejího provozu ale mají někteří lidé obavy

9. duben 2019 10:04

Lidé s různými druhy závislostí budou mít nově k dispozici adiktologickou poradnu v Náchodě. Vznikne v červenci u sportovního areálu Hamra. Právě to ale část lidí kritizuje. Někteří se obávají problémů, jiní upozorňují na to, že má budova sloužit sportovcům. Podle vedení města jde o dočasné řešení.

Drogově závislých mladistvých přibývá. Je alarmující, jak je pro děti snadné obstarat si drogy

kouření - cigarety - marihuana

MUDr. Jela Hrnčiarová, zástupkyně přednosty pro lékařskou péči Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové v naší radioporadně. Téma: drogová závislost u mladistvých.

„Jako zástupci sportu mi samozřejmě vadí to, že ke krásně zrekonstruovanému stadionu nebudou v dohledné době šatny ani sociální zařízení. Protože se do budovy stěhují organizace, které se sportem vůbec nesouvisí," vysvětluje Hana Kopecká, co jí nejvíc vadí na plánovaném otevření centra pro lidi hledající pomoc při problémech s drogami.

Je předsedkyní okresního svazu České unie sportu, která má jednu ze svých kanceláří na stejné chodbě, kde bude i nová adiktologická poradna.
„Nejsem odborník na tuto sociální sféru, ale mohlo by se diskutovat o tom, jestli to je správně, že se sem soustředí tito občané města. Jsou tady dnes nastěhováni i terénní pracovníci nepřizpůsobivých občanů Náchoda. Takže si myslím, že na sportoviště, která tady máme, zimní stadion, plavecký bazén, staví se víceúčelové hřiště, jestli právě do těchto míst patří takové zařízení."

Čeští a polští policisté chtějí spolupracovat v boji s přeshraniční drogovou kriminalitou

Vedení města ale upozorňuje, že jde o dočasné řešení. Budovu chce modernizovat a měli by ji skutečně využívat především sportovci a návštěvníci areálu.

„Hledají se možnosti, jak to patro přestavět na zázemí pro sportovce," potvrzuje místostarostka města Náchod Pavla Maršíková z KDU-ČSL. K přestavbě by mělo dojít v příštích letech.

I díky spektrometrům a termokamerám jsou policisté úspěšnější v boji s drogovou kriminalitou

Čeští a polští policisté chtějí spolupracovat v boji s přeshraniční drogovou kriminalitou

Čeští a polští policisté chtějí i v příštích letech spolupracovat v boji s přeshraniční drogovou kriminalitou. Dohodli se na tom při společném setkání ve Walbrzychu. Právě tam současně zhodnotili více než dva roky trvající projekt Drugstop, při kterém začali v terénu používat nejmodernější techniku.

Náchodská místostarostka také uklidňuje obavy těch, kteří mají strach z problémů souvisejících s drogově závislými. Tedy z vyšší kriminality, nebo třeba odhozených použitých injekčních jehel.
„Jedná se o poradnu zejména pro rodiny, které bojují s tím, že někdo z jejích členů je drogově závislý."

To, že žádné riziko nehrozí, potvrzují i zástupci společnosti Laxus, která se poskytování služeb souvisejících s léčbou různých druhů závislostí dlouhodobě věnuje a bude provozovat i náchodskou pobočku.

Zařízení prý musí být v širším centru města, tedy dostupné prakticky pro kohokoli. V Královéhradeckém kraji stejná poradna bez problémů funguje prakticky v centru v Hradci Králové. Podle pracovníků společnosti Laxus lidé v Náchodě provoz poradny s největší pravděpodobností ani nezaznamenají.

Spustit audio

Související