Na cestách po Grónsku s Eskymáky z Česka. Nadšení Aleny a Jaroslava Klempířových je nakažlivé

Alena a Jaroslav Klempířovi si splnili sen dokonale - o Grónsku snili tak intenzivně, že se tam nakonec přestěhovali. Manžele jsem potkal poprvé na jejich besedě o ostrově, který geograficky patří k Severní Americe, ale politicky k Evropě. A už tehdy v České Skalici jsem si říkal, že Alena a Jaroslav jsou těmi správnými hosty, se kterými budeme jednou "Na cestách" po Grónsku. 

Jejich nadšení pro autonomní součást Dánského království je přímo nakažlivé. A tak jsem rád, že vám ho můžeme zprostředkovat i na rozhlasových vlnách.

Grónsko není Dánsko

Při prvním setkání jsem netušil, že Jaroslav Klempíř má i zajímavé vazby na východočeský region. Nejen k obci Dobřenice v Královéhradeckém kraji, také k Chlumci nad Cidlinou.

Alena Klempířová -iglů a minus 39°C

Ale víc už v nejnovějším pokračování pořadu "Na cestách". I když pochopitelně nejvíc prostoru dostanou zajímavosti o životě v Grónsku. V místech, kde je jen 15 procent území bez ledu, který ale rychle ubývá, kde má hlavní město Nuuk přibližně tolik obyvatel, jako třeba Svitavy nebo Jičín a víc jich žije například v Náchodě nebo v Chrudimi.

Tématem bude ovšem i vztah Grónska s Dánským královstvím. O tom spoustu detailů vědí právě Alena a Jaroslav Klempířovi.

Doprava, rybolov, příroda severu

Přiznávám, že jsme si o Grónsku povídali skoro čtyři hodiny, ne všechno jsem pro vás zachytil na záznam a to co ano, z toho jsme museli také vybírat. Informací a zajímavostí zaznělo nepřeberně.

S pořadem Na cestách v Grónsku

O tom, že místní dopravu obstarávají hlavně lodě podél pobřeží Grónska, že klíčovým odvětvím je tu rybolov, že "Eskymáci z Prahy" mapují na ostrově i mnohé české stopy.

Politika, zvyky, kuchyně

Nemohl jsem se nezeptat, jak viděli Klempířovi reakce obyvatel Grónska na úvahy bývalého amerického prezidenta Trumpa, že by Spojené státy měly ze strategických důvodů Grónsko koupit.

Čtěte také

Ale "cestovat" v pořadu "Na cestách" budeme s manželskou dvojicí Klempířových také za lidovými zvyky původních obyvatel Grónska, nakoukneme s paní Alenou i do kuchyně seveřanů (zjistíte, proč můj cestovatelský kufřík ukrýval i pár brambor) a uslyšíte také pár grónských slovíček.

To všechno vás čeká na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v obvyklém čase pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" po 18:00 hodině v pondělí 11. října nebo poté v audioarchivu.

Těší se na vás autor pořadu Petr Voldán.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související