Plujeme na vlnách se svérázným mořeplavcem Martinem Dolečkem aneb s jachtou z Hronova kolem světa

V dalším pokračování pořadu “Na cestách” se budeme převážně plavit. Martina Dolečka to z Letohradu od dětství táhlo k vodě. Nejdřív pochopitelně s rodiči, ale jak s nadsázkou a úsměvem říká, “s rodiči je prostě každá loď malá”. 

Nicméně první plavby na mořských vlnách s rodinnou plachetnicí ho utvrdily v touze po dalších dobrodružstvích. A tak si pořídil plavidlo svoje. Rodiče měli plachetnici ELIS, Martin navázal s ELIS II.

Na kutilském katamaránu po Evropě

Poněkud exoticky prý vypadal na vlnách evropských řek, kterými se s katamaránem prokousával k moři.

Čtěte také

A to nejen proto, že vyrazil z Dolního Žlebu u Děčína po Labi přes Německo dál do Belgie a Francie s nepříliš na řekách častým plavidlem. S kuriozitou na řekách, především ale na zdymadlech (asi 250 jich proplul) budil Martin Doleček neobvyklou pozornost nejen zvláštní volbou lodě.

Jeho ELIS II. byla totiž tak trochu jak z televizního kutilského pořadu - motor ze sekačky, některé běžné lodní díly nahradily násady od krumpáčů nebo napínáky plotu.

Nutná kontrola před delší plavbou

Nakonec ovšem, po delší zastávce ve Francii přes zimu, kde se vyučený autoelektrikář Martin uplatnil mezi rybáři, doplul mladý nadšenec až do Chorvatska.

Se svérázným mořeplavcem mezi loděmi

Pokračovaní pořadu “Na cestách” s rodákem z východočeského regionu vzniklo v době “covidových omezení” nedaleko přehrady Orlík, kde teď mladý mořeplavec pracuje ve firmě, která upravuje, prodává a “zimuje” lodě.

Čtěte také

Možná to poznáte i na atmosféře rozhovoru, že je tam Martin Doleček ve svém živlu. Jachty a čluny jsou něco jiného, než autoelektrikařina.

Ale náš rozhovor se nakonec stejně pořád stáčel k mořím a oceánům. Aby ne, Martin jako druhý Čech (po legendárním Richardu Konkolském) obeplul sám na jachtě celý svět. Už to ale nebyla úplně kutilská práce. I když ALYA II. vlastně původně vznikala v paneláku.

Jak rozhlas našel loď

Ta historka, kterou v pořadu také uslyšíte, je zvlášť pro uši rozhlasáka nesmírně zajímavá.

Když totiž Martin Doleček vyprávěl před lety v rozhlasovém studiu v Hradci Králové o svých cestovatelských a mořeplaveckých snech, slyšela ho posluchačka z Hronova.

A hned po vysílání dostal Martin nabídku, aby odkoupil loď, kterou postavil posluchaččin manžel. Nakonec se jachta s rozměry spíš pro přehradu Rozkoš (tam také kotvila) nebo zmíněný Orlík stala pro Martina Dolečka domovem na jeho pětileté plavbě kolem světa.

Představte si prostor necelých osm metrů krát dva a půl metru...

Bezpečnost, samota, bábovka...

“Na cestách” se ani tentokrát s námi skutečně nebudete nudit. Mořeplavec Martin Doleček vám poví, jaká jsou bezpečnostní úskalí plavby kolem světa, jak zvládal samotu, co jedl a sem tam vařil i jaké je to pro Martina být na ostrově Svatého Martina ve východní části Karibského moře.

S mořeplavcem z Letohradu

A ta bábovka? To je slabost mořeplavce, který si ji neodpustí ani na moři.

S jachtou z Hronova kolem světa

Nejen o tom je tentokrát pondělní talk show “Na cestách”. Pruhované námořnické tričko, které si Martin Doleček obléká prý snad jen na maškarních tancovačkách, má například už i jeho malý synek Benjamin.

Čtěte také

Na tátovu cestu kolem světa na jachtě z Hronova bude jednou určitě pyšný, zatím si vystačí s lodičkami do vany nebo bazénu.

Jednu takovou pro budoucího námořníka ukrýval i můj cestovatelský kufřík. Se vzpomínkovou pohlednicí z Hronova a staniolem od čokolády. Proč ten?

To už se dozvíte, když si nás naladíte v obvyklém čase v pondělí 26. dubna po 18:00 hodině na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice. S Martinem Dolečkem se na vás těšíme!

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související