Muži se líčit odmítají, pak jsou ale spokojeni a nechtějí se odlíčit, směje se zkušená vizážistka

18. říjen 2024

Hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně je vizážistka Lucia Hrušková Gibodová, zakladatelka French LOOK Makeup Academy. Ve světě make-upu a kosmetiky se pohybuje již více než 25 let, posledních 15 let na profesionální úrovni jako make-up artistka.

Přední česká vizážistka Lucia Gibodová Hrušková začínala jako modelka a k povolání make-up artistky se dostala vlastně náhodou. V čem je kouzlo této profese a jakých chyb se při líčení nejčastěji dopouštíme? To vše se dozvíte z rozhovoru Lady Klokočníkové s Lucií v naší rozhlasové kavárně.

Ženy líčení moc baví, užívají si ho. U mne si odpočinou, zavřou oči a říkají: to je pohodička. Protože mi věří a vědí, že to dopadne dobře.
Lucia Gibodová Hrušková, vizážistka

Jak jsi vlastně přišla k rozhodnutí stát se vizážistkou? Byl to okamžitý popud nebo jsi se na to delší dobu při modelingu připravovala?
Bylo to v podstatě za jeden den. Protože dobrých vizážistů bylo málo a módních přehlídek, focení či natáčení naopak hodně. A tím, že jsem rádoby umělec, v rámci studia školy keramiky a sochařiny mi kreslení nebylo cizí a bylo fajn to sledovat z pozice modelky, co na mě malovaly vizážistky, tak jsem věděla, jak si oči přiblížit, vzdálit, jak je zvětšit nebo zmenšit, lícní kosti udělat více propadlé.

Čtěte také

Což je vlastně úplně krásná perokresba nebo malování tužkou na papír. Takže se to vlastně jen tak převtělilo do 3D pohledu. A pak to tak samo vzniklo, že jsem měla svoje šminky, něco se třeba nestihlo, tak jsem se nalíčila sama. A návrhář řekl, to je super, tak už běž na scénu. Ty jsi první hotová, jak běž před fotoaparát. A já přitom přišla nalíčená jednoduchým makeupem už z domu. A tak to zůstalo doteď.

Práce je dost. Mám syna, který ještě chodí do školky, takže si to trochu hlídám. Hodně cestujeme, mám práci i mimo Prahu. Poslední zajímavá práce se spoustou super osobností byla při natáčení znělek na Českého slavíka. S těmi celebritami jsem prožila dva moc fajn dny, kdy jsme se za břicho popadali.

Teď mne čeká ještě druhá půlka, což budou reklamní předěly, takzvané jingly na jednu nejmenovanou televizi. Tam budou různé seriálové hvězdy, takže to budou zase zajímavé dva dny práce.

Musím klientům maličko vidět do duše. A někdy se je snažím i přesvědčit, že je změna omladí a osvěží. Že to bude skvělé.
Lucia Gibodová Hrušková, vizážistka

Líčíš a upravuješ raději ženy nebo muže?
S muži je větší zábava a jsou rychle hotoví. Občas používají takový opakovaný vtip, že utíkají před vizážistkou a mávají rukama, bože, pudřenka, co já budu dělat. Ale je zajímavé, že se nikdo z nich pak nepřijde po akci nebo po focení či natáčení odlíčit. Úplně spokojeně pak chodí s tím makeupem. Mají asi pocit, že to dáváme lopatou nebo čím.

Kontrolují se, podívají se na sebe a říkají: to je skvělé. Ale já odpovídám, po natáčení se přijďte odlíčit. Už je pak naháním s vatičkami a nikdo to zase nechce sundat. Že je to v pohodě.

Čtěte také

Ženy naopak líčení moc baví, užívají si ho. Je fajn, že jsem už teď v pozici, že si u mne odpočinou. Zavřou oči a říkají: to je bezva, že jsi tady ty, to je pohodička. Protože mi věří a vědí, že to dopadne dobře. Nebudou zmalované ani ošklivé, vždy krásné.

S vlasy se s nimi vždy radím, protože konkrétně v tomto případě je to o nich. Nejsou v nějaké roli, takže když jsou samy za sebe, musím respektovat, jak se ony chtějí prezentovat ve svém osobním čase, ale zároveň i pro onu konkrétní společnost či firmu.

Takže vizážista by měl být také tak trochu i psychologem?
Ano, to rozhodně. Musím klientům maličko vidět do duše. A někdy se je snažím i přesvědčit, že je bezvadné, když celý život nosíte ofinu doleva, ale co kdybychom to jednou přehodili na druhou stranu. Omladí vás to a osvěží. Bude to skvělé.

Lada Klokočníková a Lucia Gibodová Hrušková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s vizážistkou Lucií Gibodovou Hruškovou o tajích kosmetického líčení si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.